peyami safa – Tıbbiyeli Sözlük
en sevdiğim yazarlardan.. okuyucuyu kitaplarindaki psikolojiye sokmanın tüm inceliklerini iyi belleyen ve okulda enfeksiyon hocasını görünce 'aa peyami safa gelmiş sınıfa' deyip çocuklar gibi sevindiğim şahsiyet. özellikle 9.hariciyesinden bahsetmeden geçemicem. isimsiz kahramanımıza -yazarın kendisi oluyor- hastaneden yada gizli aşkı nüzhet in evinden dönüşte, kapıdan geçirip ön sofada durdurarak iki yastık, bir mendil ve bir ilaç şişesini şöyle bi gösterip o ölümsüz paragrafı yazdığını düşünürsek.. büyük adam vesselam.



"ve baktım: minderde üst üste konmuş iki yastık ( demek annem biraz rahatsızlanmış ve buraya uzanmış ). masanın yanında, rafın önüne çekilmiş bir sandalye ( demek annem en üst raftan bir ilaç şişesi almış ). ha… işte masanın üstünde bir şişe: kordiyal ( demek annem bir fenalık geçirmiş ). minderin üstünde ıslak, buruşuk bir mendil ( demek annem ağlamış ). benimde bu şişeye, iki yastığa ve bir mendile ihtiyacım var. ben de kordiyal alacağım, uzanacağım ve ağlayacağım."
bu adamın bendeki yeri ayrıdır. bir sözüyle lisedeki edebiyat hocamı sınıf ortasında bozmuştum. şöyle ki:

eh: (aklından birkaç dize okudu)... bu namık kemal'in güzel bir şiiridir arkadaşlar.

a: (ben de biliyordum bu dizeleri, söylemeden duramadım) hocam söylediğiniz dizeler ziya gökalp'e ait

eh: amaan, her şeyi de çok biliyorsunuz zaten.

a: hocam tamam öğretmensiniz saygımız var da her şeyi bizden iyi bilecek haliniz de yok ya! ayrıca peyami safa'nın bir sözü vardır: "Yaşlanarak değil yaşayarak tecrübe kazanılır, zaman insanları değil armutları olgunlaştırır."

eh: (epey bozulmuş olacak ki bağırarak )çık dışarı! densiz...

a: (çıkar)



(bkz:bu da böyle bir anımdır)
"yaşlanarak değil, yaşayarak tecrübe kazanılır. zaman insanları değil, armutları olgunlaştırır. " aklima direk bu sozu geliyor
Dokuzuncu hariciye koğuşu çok dokunaklı bir eserdi benim için. O 100 sayfalık eserde ne acılar saklı.

Oğuz Atay'dan daha etkileyicidir benim için. Aslında ikisini karşılaştırmak ne kadar doğru sayılır emin olamadım.
İlkokul 7de dönem ödevim Peyami Safa'nın 9.hariciye koğuşu adlı eseriydi.Ağır bi kitaptı ama anlayarak ve severek okumuştum