pfn – Tıbbiyeli Sözlük
proksimal femoral çivinin kısaltması. Ayrıca pfçde diyenler var.



Pertrokanterik femur kırıklarında altın standart tedavi yıllarca dinamik kalça çivisi(kayıcı plaklar, dhs) olmuştur. Ancak bu işlem için açık bir cerrahi, açık redüksiyon ve büyük bir insizyon gerekmekteydi .

Bu nedenle 80 li yıllardan sonra pfn yaygınlaşmıştır.



Kapalı bir redüksiyon ile sadece trokanter major üzerinden ve vidaların atıldığı küçük insizyon bölgesinden insizyon gerektiren , daha minimal invaziv ve intramedüller yerleşimi ile daha iyi stabilizasyon sağlayan sistemlerdir.



Hastalar sıklıkla 3. hafta parsiyel yük ile mobilize olur, 6. hafta tam yük ile mobilize olur. Trokanterik kırıklar eğer hasta ölmezse zaten temas yüzeyi çok büyük kırıklar olduğu için kaynaması bir çok kırığa göre daha iyidir. Ancak hastalar ilk 3 hafta basmadan mobilizasyonu başaramayan , mobilizasyon sıkıntılı yaşlılar olduğu için ilk bir yıl içinde (ülkemiz ortalamalarına göre ) yüzde 30 ölürler.



Pfn ler ilk önce iki lag vidası olan modeller ile kullanılmıştır ancak bu pfn lerde z effect denilen implant yetmezliği nedeni görüldüğü için pfna lar geliştirilmiştir. Kompresyonu ve sıkı vidalamayı tek vidada yapan sistemlerdir ve tek vidası olduğu için z etkisi görülmez.

Günümüzde ise lag vidasının üzerinden ona bağlı olarka ilerleyen ayrı bir kompresyon vidası olan pfn ler üretilmeye başlamıştır()gizli:smith and nephew)).

Bunların failure oranının daha düşük olduğu konuşulmaktadır.



görsel