polikistik over sendromu – Tıbbiyeli Sözlük
Polikistik over sendromu (PCOS), üreme çağındaki kadınları etkileyen bir endokrin hastalığıdır. Sendrom polikistik over morfolojisi, kronik yumurtlama bozukluğu ve androjen hormonların artışıyla karakterizedir ve başta infertilite olmak üzere insülin direnci ve tip 2 diyabet gibi hastalıklarla da doğrudan ilişkilidir. PCOS’un görülme sıklığı kullanılan tanı kriterlerine göre değişiklik göstermektedir. ESHRE / ASRM (İnsan Üremesi ve Embriyolojisi Avrupa Topluluğu / Amerika Üreme Tıbbi Derneği) kriterlerine göre her 100 kadından yaklaşık 15-20’sine PKOS teşhisi konmaktadır. Tip 1-2 diyabet hastası yetişkin kadınlar PKOS açısından risk altındadırlar. PKOS hastası kadınların -70’inde insülin direnci ve bu duruma bağlı olarak gelişebilen hipertansiyon, dislipidemi, glikoz intoleransı, diyabet gibi hastalıklar gelişmektedir. Kıllanma (hirsutism) ve adet döngüsü düzensizlikleri de yine PCOS ile birlikte görülebilmektedir. Polikistik over sendromu metabolik, endokrinolojik, psikiyatrik ve kardiyovasküler etkileri ile kompleks bir hastalıktır. Etkileri hastaların hayatı boyunca sürebilmekte ve yaşam kalitesini düşürebilmektedir.



referans:

https://evrimseltip.org/2017/08/20/polikistik-over-sendromu-pcos-evrimsel-bir-paradoks/
PCOS'da kronik anovulasyondan dolayı hastalarda LH/FSH oranı artmıştır.Bir de PCOS'lu hastaların önemli bir bölümü obez hastalardır.Santral obezite de ciddi insülin direncine sebep olmaktadır.Vücut insülin direncini kırabilmek için normale göre daha fazla insülin üretmektedir.Bu da LH oranını daha da artırır.Sonuçta LH/FSH oranı daha da artar yani bir kısır döngü oluşur.Bundan dolayı birçok PCOS hastasında sadece kilo vermek bile bu kısır döngüyü kırdığı için ovulasyonu sağlamaktadır.
Her ay bir haftamda hemen hemen dünyaya bakış açımın tepetaklak olduğu, görece kötü bir dönemdeysem tüm ilişkilerime zarar verdiğim sendrom. Nispeten temiz beslenme, biraz da hareket edebiliyorsam o döngümün pms'i daha sakin geçiyor. Günlük tutup aradaki farkı net görmek mümkün.