pomodoro tekniği – Tıbbiyeli Sözlük
deneyeyim dedim. 25 dk da 4 sayfa çalışmışım.
yıkıldım. koltuğumda boşluğa bakarak oturuyorum bi saattir.
küçük bi hesapla 5 seneye falan biter galiba konular.

edit: aslında düşününce zaten günde 10 sayfa okuyan ben iki saatte 16 falan yapabilirim. kar kardır.
1980’li yıllarda Francesco Cirillo adlı İtalyan bir öğrencinin bulduğu ve günümüzde hala üzerine çalışmalar yapılan bir teknik. Mutfaktaki domates şeklindeki zamanlayıcılardan ilham aldığı için bu tekniğe kendi adını değil de İtalyanca domates anlamına gelen "pomodoro" ismini vermiş.
25 dakika çalışma +5 dakika mola =1 pomodoro. Toplam 4 pomodoro sonrasında 30 dakika ara vermeli.
Yüksek verimi amaçlayan bu teknik tarafımca değerlendirilip onaylanmıştır.
50 dakika çalışıp 10 dakika mola vermek yerine 2 pomodoro yapıyorsunuz zaman olarak yine aynı yere çıkıyorsunuz ama daha verimli çalışmış oluyorsunuz.
Edit :app hali de mevcut.
Vakti zamanında denediğim ancak bana göre olmayan ders çalışma tekniği.



Pomodoro’yu tıpta kullanırken 25 dakika+ 5 dakika çok fazla kopukluk yaratacağından 50+10 u denemiştim ben.

Bu tekniğe Başta zorlansam da alışma dönemi içinde olduğumu biliyordum ancak pomodoro’ya alıştıkça makineleştiğimi fark ettim. Sanki pomodoro’yu tamamlamak için ders çalışıyordum, pomodoro olmazsa çalışamayacakmışım gibi hissediyordum. Eğer Zihnim çok açık tam verimdeysem masada 50 dakikadan uzun kalabililecekken pomodoro beni mola vermeye zorluyordu. Bunun tersi de geçerli. Bazen 10 dakika yetmeyebiliyor ve verimsiz olsa da süreyi doldurmak için çalışmak zorunda kalıyordum. Ben de Forest kullanmaya başladım. En azından ders çalışırken ağaç dikiyorum ve derse başlamadan kaç dakika çalışacağınızı öngörerek masaya oturmak beni daha motive ediyor.



Geçenlerde de ios’da Donut dog diye bir uygulama keşfettim. Onda baştan süreyi öngörmeniz gerekmiyor. Uygulama 10 dakikada 1 donut veriyor ve bunlarla köpeğinizi besliyorsunuz. Daha tam inceleme fırsatım olmadı inceleyince editlerim.
Hevesin ve istegin varken çalışmak 10 kat verimliyken zaman ile çalışmak 1 kat vermli. Sadece zaman israfı bence çalışasınız varsa çalışın yoksa zorlamayın
Sayesinde ikinci ve üçüncü sınıfı geçtiğim ders çalışma tekniği. Ancak uygularken 5 dakikalık molanın gerçekten 5 dakika olmasına ve bu esnada ders düşünmemeye dikkat etmekte fayda var
bu aralar denediğim ama iyi mi kötü mü kararını veremediğim ders çalışma tekniği. lgs, öss, tıp fakültesi, tus, asistanlık derken yüzyıllardır çalışan bir kişinin uzun saatler süren ders çalışma alışkanlığını 25 dakikalık kısa aralıklara bölmek kolay değil tabi.



not: lgs, öss deyince yaşlı olduğum ortaya çıkıyor evet.