proton pompa inhibitörleri – Tıbbiyeli Sözlük
Halk arasında 'mide koruyucu' olarak bilinen ilaçlardır.HER EVDE MUTLAKA BULUNUR,2000'Lİ YILLARIN ASPİRİNİDİR BİR NEVİ.



OMEPRAZOL,LANSOPRAZOL,RABEPRAZOL,PANTOPRAZOL,ESMOPRAZOL GİBİ FARKLI ETKEN MADDELER AYNI İŞİ GÖRÜRLER Kİ BU DA PROTON POMPA İNHİBİSYONU YOLUYLA MİDE ASİT SEKRESYONUNUN BLOKE EDİLMESİDİR.



TÜMÜNÜN GÜNDE 1 KEZ AÇ KARNA KULLANILMASI ÖNERİLİR.ZİRA HER BİRİ MİDE ASİDİNE DAYANIKLI KAPSÜLÜN İÇİNDEDİR.İLAÇ EMİLİMİ İNCE BARSAKTA OLACAĞINDAN KAPSÜL BURADA AÇILIR VE İLAÇ EMİLEREK SİSTEMİK DOLAŞIMA KATILIR.



TÜRÜNÜN EN BİLİNEN ÖRNEĞİ LANSOR'DUR.
çatır çatır yazılıyor.. ama cidden yaklaşık 50 lira devletten gidiyor. fundik polip yapıyordu bi de bunlar.
Bu ilaç grubunun kanserojen olduğuna dair iddalar vardır,henüz kesinleşmese de araştırmalar devam ediyor.
gör, gastrit, ülser hepsinde 1 numara ilaç.

kendimde kullandım,

tüm bu hastalıklarda bi hocamızın kullanım tavsiyesi;

'2 ay sürekli kullan, sonra her semptom çıktığı dönemde 5 gün kullan kes' demişti.

bu tedaviyi gastrit ülser reflu'de verebilirsiniz.



aljinik asit(gaviscon) köpük gibi birşey yapıp midenin proksimaline asit geçişini engelliyor.

birde antepsin var ki bu da etken madde sukralfat olup. mukozayı sarıp koruyucu etki yapıyor. oral süspansiyon. ağızdan ileuma kadar etki ediyormuş.



gaviscon ve antepsin günde 4 kez 2 ölçek dozuna kadar çıkılabilir. hastaya göre doz azaltılabilir.

ppi her sabah yemekten en az 20 dk önce alınmalı.
h2 reseptör blokörlerine kıyasla 10 kat daha etkili olduğunu iddia edenler var. gis kanamasının takibinde hastane şartlarında 2x1 verilebiliyor.
gastroözefageol reflü hastalığı (gerd) ile ilişkili eroziv özefajit, zolinger ellison gibi patolojik hipersekretuvar durumlar, hiperasiditeye bağlı ülserlerin kısa dönem tedavisinde ve helikobakter pilori enfeksiyonunda kombinasyonlar içinde vazgeçilmez olan ilaçlar.



şimdi en öncemli noktamız nedir arkadaşlar. bu ilaçlar bazik yapıda. yani biz direkt olarak bu ilacı içersek mide asidinin içinde kaybolur gider. bu nedenle bu ilaçları kapsül içinde alıyoruz. kapsül barsakta açılıyor ve ilaç emiliyor. bazik olan proton pompa inhibitörü gidiyor ve asit olan pariyetal hücrede tuzaklanıp (çok güzel bir histolojik sistem var, yeri gelirse başka bir konuda çok iyi açıklanır) proton pompası sistemini inhibe ediyor. hem de kovalent olrak. bu da yarıömürleri bir kaç saat olan bu ilaçların etkisinin günlerce devam etmesini sağlıyor.
Üst Gis kanamalarında mutlaka verilmesi gereken ilaçtır.Hatta o kadar elzemdir ki dahiliye sözlüsünden çakmanıza vesile olabilir.



Üst gis kanamasında 80 mg iv bolus sonrasında 72 saat boyunca 8 mg/sa iv infüzyon şeklinde verilir.Alt gis kanamasında verilmez!
sonu -prazol ekiyle biten (yalnız bir antipsikotik olan aripiprazol ile karıştırmayınız), midede parietal hücrede h-k atpaz pompası inhibisyonu yapmak suretiyle etkisini gösteren ilaç grubudur. atrofik gastrit yapıp üzerine mide ca ya neden olabilmektedir. genelde klopidogrel ve asetil salisilik asit kullanan hastada kullanılır. örnekler:



omeprazol

rabeprazol

lansoprazol - en sık yazılanlardan

pantoprazol - en az ilaç etkileşimi yapan

esomeprazol



yan etkilerle alakalı daha detaylı bilgi için:



http://guncel.tgv.org.tr/journal/46/pdf/100126.pdf
emilimini azalttığı için -özellikle demir eksikliği anemisinde tedavi amaçlı verilen- demirle birlikte kullanılmamalıdır.
hasta mide hapı nasıl olsa diyerek antiasitlerin kullanımıyla karıştırabileceğinden hekimin ''çiğnemeden yutun '' (kapsülü muhtemelen çiğnemeyeceklerdir ancak basit bir uyarıyla tedavinin boşa gitmesini önleyebiliriz. ) şeklinde hastasını uyarması gereken, ülser tedavisinin olmazsa olmaz ilaç grubu. asit salınımını inhibe ettiğinden feedback mekanizmalarla gastrin salınımı artar ve gastrin de mide mukozasında gastrik hiperplaziye sebep olur. deney hayvanlarında kanıtlanmış ancak insanda bu etkisi henüz görülmemiş, yine de dikkatli olmak gerek. iki aydan uzun kullanılmaması önerilir. karaciğerde metabolize edilir.

(bkz:gastrin)