renin anjiyotensin sistemi – Tıbbiyeli Sözlük
Arter basıncı düştüğünde devreye giren, bu basıncın düzenlenmesinde rol alan mekanizmadır; düşen arter basıncı böbrekler tarafından protein yapıda olan "inaktif prorenin" molekülünün parçalanıp aktif molekül olan "Renin'' e serbestlenmesine neden olur. Reninin bir kısmı sistemik dolaşıma katılırken, bir kısmı da bölgesel böbrek sıvısı içinde kalır ve böbrek içi işlevleri başlatır.
Renin, vazoaktif bir madde olmayıp enzimatik bir etki ile anjiyotensin1 in serbestlenmesine sebep olur. Anjiyotensin1, hafif vazokonstriktör özelliklere sahiptir ancak tek başına yeterli değildir.
Akciğerlerden salınan anjiyotensin dönüştürücü enzim, Anjiyotensin1 i katalizler ve anjiyotensin2 haline getirir.
Anjiyotensin2 güçlü bir vazokonstriktördür. Kan basıncını arttırma etkisi 2 yolladır, ilk olarak vücudun birçok bölgesinde hızla vazokonstrüksiyon yaratırken (bu etki arterlerde venlere oranla daha fazladır), ikinci etki yolu olarak böbreklerden su ve tuz atımını azaltması şeklindedir. Sonuçta hücre dışı sıvı hacmi kademeli olarak artar, bu sayede kan basıncı artışı saatler hatta günler içerisinde gerçekleşmiş olur. Hücre dışı sıvı mekanizmalarına bağlı olarak gelişen uzun süreli bu etki, akut vazokonstriktör etkiden daha güçlüdür.
görsel