rifampisin – Tıbbiyeli Sözlük
Streptomyces mediterranei'den üretilen semisentetik bir antibiyotiktir. Mycobacterium'un birçok formu da dahil olmak üzere, geniş spektrumu olan bir antibiyotiktir. Duyarlılığı olan organizmalarda dna-bağımlı rna aktivitesini enzimle stabil bir forma dönüştürür. bundan dolayı rna sentezi'nin başlamasını durdurur. rifampin bakterisidaldir ve hem hücre içi hem de hücre dışı organizmalara etki eder.

tüberküloz ve tüberküloz ilişkili mikobakteriyel infeksiyonların tedavisinde kullanılır.

özellikle bakteriyel rna-polimeraz enzimiyle etkileşen ilaç, memeli enzimlerini inhibe etmez. bakterisidal ve çok geniş spektrumlu olan ilaç gram-pozitif ve gram negatif(Pseudomonas aeruginosa dahil) organizmalar ve özellikle Mycobacterium tuberculosis'a karşı aktivite gösterir. bakterilerde ani direnç gelişmesi nedeniyle, mikobakteriyel infeksiyonlar ve diğer etkenlerin tedavisini kısıtlar. Rifampin oral yolla alındığında iyi bir şekilde absorbe edilir ve serebrospinal sıvı da dahil vücüt doku ve sıvılarında birçok yere yayılabilir.

karaciğer'de metabolize edilir ve safra ile atılır. az bir kısmı da idrar ile atılır. böbrek yetmezlikli hastalarda doz ayarlaması gereksizdir.

kronik maruziyetinde toksisite etkileri; bulantı, kusma, bilinç kaybı şeklindedir.
reçete edildiği takdirde hepatotoksik etkisi sebebiyle hastanın karaciğer fonksiyonu alt ast düzeyi ile takip edilmelidir
cyp3a4 indükleyicisidir. aynı zamanda cyp3a4 ile metabolize de olur. uzun süren kullanımlarda otoindüksiyon'a neden olarak kendi etkisini sınırlandırmış olur. bu sebeple uzun süreli tedavi planlamasında dikkat edilmeli, direnç gelişimiyle karıştırılmamalı, gerekirse doz artışına gidilmelidir.