sağlıklı beslenmenin pahalı olması – Tıbbiyeli Sözlük
Ülkemiz için üzülerek söylediğim durum. Şimdi diyeceksiniz pahalı olmayan ne var diye, ben de haklısınız diyeceğim. Kırmızı Et fiyatlarına, doğal yumurta-tavuk-sut urunlerinin ulaşılabilirligine ve fiyatina, kuruyemiş fiyatlarına, hatta bazi meyve-sebzelere bakarak gorebiliriz. Oysa dondurulmuş-işlenmiş gıdalar, hormonlu tavuklar, fabrika ürünü olan besin maddeleri, unlu şekerli asitli sağlıksız yağlı bol katkı maddeli yiyecekler-içecekler çok daha ucuz. insanimizın onemli bir kismi sağlıklı yiyecekleri cesitli sebeplerle temin edemiyor. Uzucu bir durum.
ekonominin daralmasıyla tarım ve hayvancılık sektöründe tüm üretim maliyetlerinin artması sonucu oluşan vahim durumdur. bu durum insanları nispeten ucuz bir gıda olan hamur işi türevlerini daha çok yemeye ve fazla karbonhidrat alımıyla obeziteye sürüklemektedir.
sağlıklı beslendiğini sanmanın pahalı olmasıyla eş değerdir. içtiğimiz suyun bile doğal olmasını engelleyemiyoruz. pakete giren her şey zararlı, üstüne ne kadar büyük organik yazılsa da. toprak bile sağlıklı değil artık maalesef. en az zararla beslenmekse yerel üreticiden satın almak, üretebiliyorsan üretmek. sebze meyvelerimizi tüketmeden önce sirkede bekletmeyi unutmayalım, tatları asla değişimiyor
Sosyoekonomik düzey azaldıkça obezite oranının artma sebeplerinden biri. Sağlıklı beslenmenin pahalı olması insanları her şeyden önce gelen bir şeyden mahrum etmektir. Her insan önce sağlıklı olmak ister yüksek fiyatlarla bunu imkansız kılanlar pasif bir şekilde toplumları hastalıklara ve sonuç olarak ölüme itmekte. Burada badem sütünden falan bahsetmiyorum kaldı ki şu anda inek sütü bile oldukça pahalı. Fiyatlar yükseldikçe menüler sebze protein karbonhidrat yağ dengesinden yalnız karbonhidrata ve sağlıksız yağlara kaymakta. Uzun yıllardır ülkemizde gözlemlenen ve şu anki kalp damar cerrahisi kliniklerinin hasta arka planını dolduran bir şey: fakir ülkede margarin güzellemesi. Tereyağı ve zeytinyağına ulaşamayan aileler kahvaltıda kaşık kaşık, yemeklerde kalıp kalıp margarin tüketmek "zorunda". Yani avokado, kaliteli su, hormonlu tavuk vs. Bunlardan daha da basit düşünülmesi gereken bir şey çünkü bu yaşadığımız toplumun uzun süredir başına bela olan bir şey. 2 çocuk düşünün bunların öğle yemeğinde ikisinin de karnı doyuyor, birinin dengeli öğün yiyerek diğerinin abur cubur yiyerek. Aç değil, sağlıksız.