şarap – Tıbbiyeli Sözlük
En çok üzümden yapılanı bilinse de pek çok meyveden üretilebilen alkollü bir içki. İçerdiği alkol oranı markaya göre değişmekle beraber, genellikle civarındadır. Üzüm şarabının kırmızı, beyaz ve rose(pembe) çeşitleri vardır. Bir de köpek öldüren tipi vardır ki insanı şaraptan soğutur, aşırı ucuza kaçmamak lazım o yüzden alırken.

Üzümden yapılanın tadını sevmeyenlere Şirince'nin meyveli şaraplarını öneririm, böğürtlen ve yaban mersini oldukça başarılı. Ayrıca bizzat şirince'ye giderek, köyü gezerken her evin önünde bütün çeşitleri rahatça tatma imkanıyla, bedavadan kafayı bulabilirsiniz.(*)
İçinde şeker bulunan her meyveden, elde edilebilen bir alkollü içecektir. Şeker miktarı yükseldikçe oluşan alkol oranı da daha yüksek olmaktadır. B

u sebeple yüksek alkollü şarap elde etmek isteyenler yapım aşamasında bal katabilirler.

Şarap, kendiliğinden fermantasyona uğrayıp da oluşabildiğinden çoğu müslüman tarafından en günah içki olarak ifade edilse de Hristiyanların kutsal içkisi olduğundan dinlerin birbirine olan tezatlığını ortaya çıkarmaktadır. Böylelikle sadece şarabın ilahi dinlerdeki yerini inceleyerek, deist olabilirsiniz.
bir kültürdür. üzüm şarabı için konuşursak, bir şarabı iyi veya kötü olarak sınıflamak yerine, ne satın aldığımızı bilmek ve kendi beğenilerimiz doğrultusunda farklı şaraplar denemek, keşfetmek, kendimize yapacağımız en büyük iyilik olur.
-bir şarap şişesinin ön yüzünde yazan yıl, elde edilen üzümün rekolte (hasat,bağbozumu) zamanını işaret eder. arka yüzünde şişelenme tarihi yazılır. rafta satılan şarabın şişelenme tarihinden itibaren üç yıl, açıldıktan sonra üç gün içinde tüketilmesi tavsiye edilir.
-diğer ayrıntı elde edilen üzümün cinsidir. bazen tek üzüm cinsi yazar ki buna monosepaj şarap denir. bazen iki ya da üç üzüm karıştırılarak kupaj şarap elde edilir. böylece bir üzümün eksik olduğu yönü bir başkası tamamlar. üzüm, şarabın karakterini en çok etkileyen etmendir. her üzüm cinsinin kendine has özellikleri ve yetiştirilme tarzı olduğu gibi şaraba kazandırdığı karakterde de farklılıklar ortaya çıkar. bu yüzden hangi üzüm cinsinin hangi özellikte şaraplar meydana getirdiğini bilmek şarap zevkinizin şekillenmesinde önem arz eder. aynı cins üzümün farklı coğrafyalarda yetişmiş olması, toprak, su ve hava ile etkileşimi üzüme aroma olarak geçer. bu aromalar şaraba yansır. o yüzden farklı ülkelerde yetişmiş aynı cins üzümden yapılan şarapların farklı kalitede değerlendirilmesi biraz da bu yüzdendir.
-etikette belirtilen bir diğer özellik şarabın fermantasyonunun sonlanması ya da sonlandırılması sonucu geriye kalan şeker miktarıdır. sek(şekersiz), dömisek(yarı tatlı) ve tatlı şeklinde ifade edilir.
-şarapla birlikte tüketilmesi yaygın olan yiyeceklerden biri de peynirdir. eğer şarap ile ilgili iseniz peynir uyumundan haberdar olmanızda fayda var.
-son madde şarap tadımı ile ilgili. restoranda şarap sipariş eden kişiye şarabın tattırılmasının amacı şarabın bozuk olup olmadığını kontrol ettirmektir. şarap tadımı ayrı bir olay olup bunun için kurslar, ulusal ve uluslararası yarışmalar düzenlenmektedir.
~ilgili terimler ve şarap üzümleri hakkında;
http://www.adcogida.com.tr
~şarap tadımı ,yapımı ve terimler;
http://www.doluca.com/giris.asp
~şarap peynir uyumu;
http://www.iwsa.com.tr/peynir-ve-sarap/

dipnot:url konusunda serverde aksaklık olduğunu zannettiğimden linkleri bu şekilde vermek durumunda kaldım. kıps.

edit:linkler düzeltildi.
avrupa'da mulled wine olarak sıcağı çok güzel yapılandır.
balığa ve kırmızı ete en az rakı kadar yakışandır.
tüm alkollü içecekler gibi, iyik i var olandır.
Kırmızısını mum ışığında en güzel manzarayla şöyle bir kadehleri tokuşturarak içtiğinizde keyfi çıkar. Hele bir de kaliteliyse yanında da şarap tabağın varsa of of
aldığınız şişeleri yatık şekilde şarap mantarla temas ediyor halde bekletiniz ve güneş ışığı, kuru(nemsiz) ortamda bulundurmaktan sakınınız. böylece şarabınızın ömrünü uzatmış olursunuz.