şeker hastalığı – Tıbbiyeli Sözlük
halkın günün birinde şekeri fazla yediği vakit yakalandığı hastalık olarak düşündüğü ancak patofizyolojisi oldukça farklı olan ve ciddi komplikasyonlara yol açan hastalık.



basitçe pankreastaki beta hücrelerinin temel görevleri insülin salgılamaktır. tabi ki yol ve salgıanan molekül bu kadar basit değil. daha ayrıntılı bilgi için günün birinde başlık aılırsa c peptit gibib başlıklara bakabilirsiniz.

aşırı şeker tüketiminin uzun sürmesine ek olarak geneik yatkınlığın olması ya da doğuştan insülin yapımı ve beta hücreleri ile ilgili bir sıkıntı olması durumunda şeker hastalığı ortaya çıkar.

erken başlangıçlı şeker hastalığı sıklıkla otoimmün mekanizmaya bağalnırken geç başlangıçlı olan insülin direnci temelinde gelişir ama bunların dışında da şeker hastalığı nedenleri ve genetik zemini açıklanmıştır. hatta alt tiplere ayrılmıtır ki tedavi farkı görülecektir.



şeker hastalığı tanısında en sık kullanılan parametreler açlık tokluk kan şekeri , ogttler ve benim en çok karılaştığım hba1c.

tedavi planları sıklıkla hba1c üzerinden yapılıyor. hba1c yi ençok düşüren ilaçlar insülin ama en iyi düşüren egzersiz gibi spotlar var.

bu arada beni en çok bayan hastalık şeker hastalığıdır. teoriği oldukça çirkin ve karışık olan hastalılardan..



şimdi beni ilgilendiren bu şekerin komplikasyonları.

komplikasyonlardan mikrovasküler anjiyopati ve nöropati.



şeker hastalarında genelde ülkemde ayak bakımı hiç yapılmıyor.

ayakları zaten hastalık nedeni ile mantarların doğal ortamı.. zorlasalar şapkalı mantarlar üreyecek orada.

öncelikle diyabetik ayakta önlemimiz her akşam ayağı kontrol etmek, günde en az bir ekre sabunlu su ile yıkayıp kupkuru bırakmak, haftada bir de batikonla ayak yıkamak.

ülkemde mehmet amcanın ayağına ayakkabı vurur, mehmet amca dağ bayır gezer, nöropatisi vardır hissetmez, vasküler bozukluğu vardır dolaşım iyi değil kolay yara açılır, kolay enfekte olur zor iyileşir.. mehmet amcanın ayak tabanında sıkıntı varsa durum kötü, ama birinci beşinci parmaktaysa sıkıntı durum daha iyi.



birinci parmak üzerinde yarası olan mehmet amca bir hafta sonra yarayı farkeder ve kliniğe başvurur. kesin akıntısı kokuntusu vardır. şanslıysa antibiyotik baskısında akıntısı azalır ve günlük kuru pansuman ile yarası iyileşir tabi ki o arada şekeri regüle olacak.

ama şanssızsa ve bizi dinlememişse enfeksiyon kontrol altına alınamıyorsa amputasyona gidecektir..

uygun zaman uygun antibiyoterapi bakısında blirlenir.



öncelikle bilmemiz gereken bir bilgi var.

amputasyon hasta surveyini azaltır.. yani ampute etmeden hatayı kurtarın. her gördüğünüz şeker hastasına yapması gerekeni söyleyin.



ray amputasyon gibi amputasyonla kurtatrır. ama türk insanı ray amputasyonu sonrası o ayak ucuna basıp yara yerinde ayrışmaya neden olur ve kliniğe yeniden akıntılı bir şekilde gelir.

o zaman yine seviye yükeltme debridman vac uygulama gibib metotlar denenir. ama basarlar.. o ayağa nedense basılır..



ayak tabanındaki lezyonlar direkt chopart , isfranc, transmetatrsal gibi daha dramatik amputasyonlarla sonuçlanabilir. hatta diz altı amputasyona kadar gidebilir.



arkadaşlar.. çok önemlidir bu ... hastaların kalbi kadar bu da önemli...

lütfen kalbini koru derken bir de ayağını koru deyin hastalara.