sevk zinciri – Tıbbiyeli Sözlük
hastaların direkt ikinci-üçüncü basamak hastanelere başvurmalarını engelleyip, birinci basamakta yer alan hekim uygun görürse sevk edilmesini böylece birinci basamakta tedavi edilebilecek hastaların hastanelere yığılmasını engellemeyi amaçlayan sistem.

aile hekimliği sistemi ile ülkemize getirilmeye çalışılsa da tüm denemeler başarısızlığa uğramıştı.

sağlık bakanlığı tarafından pilot bölge olarak belirlenen malatya, bartın, edirne ve istanbul'un silivri ilçesinde tekrar uygulanmaya başlayacakmış.

oturtulabilirse gerçekten hastanelerin yükünü alabilecek uygulama lakin üsye'yi bile kulak burun boğaz doktoruna hatta mümkünse profesör doktora göstermek isteyen hastalarımız için çok mümkün olacak bir uygulama gözükmüyor. sağlıkta yıllardır uygulanan popülist politikaların meyvesi ancak bu şekilde yenebilir.

olan aile hekimlerine olacak. hele bir de sevk yüzdesine göre performansa yansıtılırsa görün kıyameti gümbürtüyü.
sevk zinciri yapalım diye aile hekimliklerini emek-gelir orantısızlığında maaşa boğan sistemin, yine halk her şey için acile başvurduğunda aile hekimlerine acil servis nöbeti yazan sistemin.. cümlemi tamamlayamadım.. olaylar karışık. sağlık bakanlığı ne yapmak nereye varmak istemektedir?
yeni nesillere, halka önce temel sağlık eğitimi verilip, basit şikayetler varlığında ne yapması gerektiği öğretilirse daha efektif işleyecek sistemdir.

yakın zamanda pratisyenken acil serviste çalıştım, sağlık sisteminin Türkiye'deki halini gördüm. özetle durum şudur ki hastaların çoğunun temel hastalıklar hakkında biraz bilgili olsalar doktora bile gelmelerini gerektirmeyecek durumlar mevcuttu. ayrıca acil servisi aile hekimliğinin işlevleri için kullananlar ağırlıkta.

gerek olan şey; eğitim, eğitim, eğitim. sağlık eğitimi, bilinç ve en önce koruyucu hekimlik.

İngiltere'de telefonla sağlık hizmetleri var. Türkiye'de de benzerleri vardır muhtemelen ama işlevli olsa herkesçe bilinirdi. İngiltere'deki sistemde doktora gitmeden önce yine doktorun olduğu bir hattı hastalar arıyor mesela, şikayetlerini söylüyor. öneri alıyor. gerekirse doktora gidiyor veya sevk ediliyor. sırf böyle bile sağlık hizmeti verebilirsiniz. ama bunlar hep farkındalık gerektiren şeyler. hiçbir ülkenin sağlık sistemi muhteşem değil ama başka ülkelere bakıp öğrenebileceğimiz şeyler var.