shinya yamanaka – Tıbbiyeli Sözlük
görsel
2012 Nobel fizyoloji ve tıp ödülü almış sensei. Kyoto üniversitesindedir hala. Kök hücrelerle ilgileniyor kendileri. Japondur. Şimdi baktım da ödülü paylaşmış.
kendi adını verdiği yamanaka kokteyli ile tıpa damgasını vuran bilim insanlarından. kök hücre olmayan olgun hücrelere birtakım maddeler (bu maddeler oct4, sox2, klf4, c-myc'dir ve embriyoloji veya biyoloji hocalarının sınavda sormayı çok sevdiği maddelerdir.) ekleyince hücreleri resmen yıllar öncesine(embriyodaki genç haline) götürmüş, kök hücre gibi davranmalarını sağlamıştır. son derece önemli buluşu ile tıp ödülünü kapmıştır. ayrıca Dönem1'de bir hocamın derste yamanaka kokteylini anlatırken '' tanışma fırsatım oldu yamanaka bey'le, çok efendi, saygılı bir insan. '' detayını vermesiyle de bizi bir hayli güldürmüştür. çok yaşa yamanaka.
İnci Kadribegic, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisidir. 1991 yılında Kosova’da doğdu. Tıp fakültesi birinci sınıf öğrencisi iken hücre konusunda çalışmak için tam 193 laboratuara başvuru yaparak reddedildi ve pes etmedi. Yaptığı 194. başvuru ile Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kök hücre çalışmalarına başladı. Akabinde MIT David Koch Cancer Institute de kök hücre çalışmalarına katıldı. 2012 Nobel Fizyoloji ödüllü Dr. Shinya Yamakana’nın kurucusu olduğu (CIRA)-Kyoto Üniversitesi 2016 yaz stajı seçmelerine katılarak dünya çapında yapılan binlerce başvuru arasından ilk 16’ya kaldı ve tam burslu kabul edilen ilk Türk tıp fakültesi öğrencisi oldu. Çok sayıda ulusal ve uluslararası kongrede konuşmacı ve moderatör olarak yer alarak, ödüller aldı.

kaynak: http://digitalagesummit.com/speaker/inci-kadribegic/tık

onun dışında inci ablanın iükök kulübündeyken bir kere ben de dersine girmiştim misafir konuşmacı olduğu günde. 2 saatlik derse küçük ama gerekli birkaç bilgi sıkıştırıvermişti. kosovalı ya da türk fark etmez ama gerçekten bir kadının böyle bir yerde olması, hele de ülkemizin bayrağını taşıyor olması gurur verici.