siyasetten konu açılınca seviyenin düştüğünü söyleyen tip – Tıbbiyeli Sözlük
sığ siyasi muhabbetlere girildiğinde ben de bu tiplerin arasına girerim. mesela gidip de "abi bu bahçeli de koltuğa yapıştı yav" "ülkeyi kim yönetsin, onda liderlik vasfı yok ki" "ssk'yı batıran adam mı ülke yönetecek" gibi konular açılınca ortamdan yavaş yavaş uzaklaşırım. ama bir grup daha var ki başlığı açmamdaki asıl sebep bunlardır.



sözgelimi konu sosyalizmden açılmış olsun: "enternasyonalizm gerçekleşmediğinde, birden fazla güç ortada olacaktır ve işin sonunda sistemde sömürülen bir halk olacaktır." "gelişmiş ülkelerde proletaryayı bilinçlendirmek daha kolaydır ancak harekete geçirmek daha zordur çünkü nispeten daha iyi olan yaşam koşullarından vazgeçmeyeceklerdir, bu grup içinde statüko daha güçlüdür" örneklerindeki gibi konular açıldığında "offf yeter artık ya, sıkıldım. seviye çok düştü." berkecan ne konuşuyor bunlar ya, gel pelinsu bi' snap atalım boş ver onları gereksiz şeyler işte" diye serzenişte bulunan tiplerdir.



eyyy budala arkadaşım, sistemin kölesi olmuşsun. hem ruhen hem bedenen zincirlere vurulmuşsun. kafanın içindeki şeyi birazcık çalıştırıp, uykudan uyanamamışsın. denilenlerden 2 kelimeyi zor anlayıp "seviyenin düştüğünü" nasıl söyleyebiliyorsun? "şu ünlü bunu giymiş", "o ünlü bu ünlüyle sevişmiş", "yeni moda akımı şöyleymiş" diye tartışma açılsa kişiler üzerinden saatlerce boş ve yüksek seviyede! laf kalabalığı yapabiliyorsun değil mi? bu tipler ağızlarını yayarak konuşmaya başladığında, aptallıklarına laf söylememek için kendimi zor tutuyorum.
Siyasetle ilgisi bilgisi haberlerden gördüklerinden öteye geçememiş tiptir zaten konuşacak pek bir birikimleri yoktur bu tiplerin oluşturduğu topluluk siyasi partilerinin propagandasını yaptıktan sonra farklı bir fikir duyduklarında `Siyaset yapmıyoruz arkadaşlar ` diyerek sıyrılırlar
siyaseti herkesle konuşmamak lazım hele kalabalık bir ortamdaysan hiç konuşmamak lazım. çünkü türkiyede büyük çoğunluk aşırı fanatik, eleştiriye kapalı ve araştırmayan insanlar. onun görüşüne ters en ufak bir şey söylesen seni düşman belliyor. onun için siyaset konuşmanın kimseye bir faydası yok. tabi anlayışlı insanlarla konuşulabilir. ama yukarıdaki arkadaşın anlattığı tiplerle siyaset konuşsan ne olacak konuşmasan ne olacak bence kendi hallerine bırak ne yapıyolarsa yapsınlar.
siyaset ile gündemdeki sözlerin veya sadece yaşanılan ülke üzerine ise belli bir yerden sonra sorun olmakta,zira fanatiklik derecesinde x görüşe bağlı olan sayısı çok ülkemizde. fakat ben gerçek anlamda kendini yetiştirmiş dünya siyasetine hakim,coğrafya siyasetine hakim beş on yılı değil yüzyıllar olarak siyaseti okuyan bir insanla siyaset konuşmayı çok severim mesela.her konuşmanın da bana çok şey kattığını düşünürüm.
Tarih önemli midir diye bir sorunun cevabı herkes tarafından evet'tir. Ama herkes apolitik kalmaya çalıştığını falan söyler. Tarih boyunca politika hiç bir zaman tarihten ayrı olmamıştır ki. devletler politikayla kurulur yönetilir kimi zaman da kaybedilir.

Bizim tarihimizde de bolca var savaş alanında kazanıp da masa başında kaybettiğimiz durumlar. Neyse ki türkler savaş işinde baya iyiymiş de bu zamanlara kadar türlü kurnazlıklara rağmen gelebilmişiz.aynı şekilde ingilizler de bu konuda çok iyi olmalarından mütevellit yenik bile olsalar hep kazanmışlar.

Sonuç olarak hem dar bir zaman kesitine bakıp konuşan , hem de farklı görüşleri okuyup sorgulayıp bir sonuca ulaşmak yerine parti propagandası yapan kişilerle siyaset konuşunca evet seviye düşüyor ama gerçekten sorgulayan insanlar seviyeyi düşürmüyor yükseltiyor.Yani apolitik olunca cool olunmuyor.

Siyaset kitleleri yönetiyor. Ondan korkmak yerine işleyişini öğrenmek her zaman daha iyidir.

(bkz:insan bilmediğinden korkar)
`çalıyor ama çalışıyor` , `kötünün iyisi` , `kılışdarda liderlik vasfı yok` minvalinde dönen sohbetlerde bittabi seviye düşmektedir.



herkesle de konuşulmamalıdır. zira;



"etme sohbet cahil ile, küstürürsün

alma taharet cam kırığı ile, kestirirsin"