soğuğun hastalık yaptığı teorisi – Tıbbiyeli Sözlük
yıllardır ahaliye dayatılan ama fakültede kitaplarda karşılığı olmayan bir durumdur. Soğuk bildiğim kadarıyla (yanlışsam KBB‘ci arkadaşlarım varsa düzeltsin) en fazla geçici bir reaktif rinit yapıyor ama bu 15 dk ancak sürüyor. Çok soğukta yürüyünce oluyor.
Televizyonlarda kelli felli koca koca profesör doktorlarımız halkın diline ayak uyduracam diye, popi olacam diye bilimsel olmayan şeyler savunuyorlar, aman dikkat soğukta durmayın hasta olursunuz vs. Ben bunları gerçekçi bulmuyorum.
Salt Soğuk nasıl oluyor da influenza a gibi veya rhinovirus/ adenovirus gibi canlı bile olmayan varlıkların, virüslerin virülansını artırıyor?
Benim kışın hastalık artmasındaki hipotezim şu, bence herkes kışın üşümemek için kapıyı bacayı kapatıp evlerin içinde bir araya gelince iç ortamlar düzenli havalanmadığından havasız kalıyor ve damlacık yolu ile viral bulaş artıyor. Bence üşüdüğümüzden değil tam tersine ısınma çabamızın handikapı olan bir durum.
Gripte ateş görüldüğünden ve ateş de üşüme titreme gibi hislere sebep olduğundan insanlar gribi soğuk ile yanlışça ilişkilendirmiş, diye düşünüyorum.
soğuğun insan sağlığına gerçekten bilim insanlarınca kanıtlanmış olumsuz etkileri hipotermi, Reynaud sendromunun şiddetlenmesi ve vazokonstriksiyon durumu ile mi’ın agrave olabilmesi olabilir. Ama grip veya nezle gibi üsyelerle bir alakası olduğunu hiç ama hiç sanmıyorum.
Havanın soğuk olması hastalıklarda direkt değil dolaylı yoldan etkilidir. Örneğin hava soğuk olunca insanlar aktivitelerini kapalı ortamda yapma eğilimi gösterir.bulunan odalar havalandırmaz. İnsanlar üşümemek için suya sabuna daha az dokunur. Ve herşey den önemlisi soğuk vucut direncini düşürür. Bilgilerim eksik veya hatalı olabilir böyle ise affola
Reddedilmiştir. Bunun yanlış olduğunun Bilimsel açıklaması için:

(bkz:soğuk mikrobu kırar)

(bkz:kar yağınca mikroplar ölür)

İlgili çalışmalar 1967 yılında yapılmıştır. makaleler aynı yılda Neriman teyze tarafından halk arasına yayımlanmıştır, bir dergi tercih edilmemiştir. Sonuç kısmında açıkça belirtildiği üzere tam tersine faydalıdır soğuklar. Mikrop kırar, hava yumuşatır, hastalık öldürür.
Başka bir konu çalışırken önüme düştü sizinle de paylaşmak isterim.

Soğuk antikorlu immünhemolitik anemiler, eritrosit membranlarına sadece 30 derecenin altındaki sıcaklıklarda bağlanan IgM tipindeki antikor varlığıyla karakterize bir hastalık. Soğuk havalarda distal vücut bölgelerinde rastlanıyor buna. Bağlı IgM kompleman fiksasyonunu başlatsa da, kompleman fiksasyon zinciri 37 derecenin altında etkin olarak yürüyemediği için IgM taşıyan hücrelerin çoğuna C3b bağlansa bile parçalanamıyorlar. Ama vücudun daha sıcak bölgelerine gittiklerinde IgM ayrılıyor ve hücre sadece C3b kaplı olarak kalıyor ve makrofajlar tarafından özellikle kc ve dalakta fagosite ediliyor vs vs....
Sonuç olarak vücudun soğukla temas ettiği yerde kompleman düzgün çalışamadığı için enfeksiyona açık bir bölge diyebiliriz. Bunu kendimden örnek vermem gerekirse kışın dondurma yediğimde bademciklerim hemen şişiyor ve viral üsye semptomları başlıyor
Robbinste okudum :)
bir kaç sebepten doğru olduğunu düşündüğüm teoridir.
uzun yıllar önce okuduğum textbooklardan aklımda kalanları paylaşacağım o yüzden kaynağı hatırlayamıyorum.
soğuktan ilk etkilenen vücudun uç kısımlarında çıkıntı yapan bölgelerimizdir. Örneğin ayaklar, eller, çene, kulaklar gibi. Bunlardan ayaklar, eller ve kulakların korunması kolayken, burnun korunması/tam olarak kapatılması nefes alışverişini engellediğinden imkansızdır. soğuk havada ısısı hızla düştüğü zaman konkalar ve sinüslerin yıkanması yavaşlıyor, bir bakıma ilk savunma mekanizmamız zarar görüyor, böylece virüslerin ya da bakterilerin yerleşmesi kolaylaşıyor. üsye olduktan sonra da, güçlüysek savaşıyoruz değilsek alt solunum yollarına doğru ilerliyor.

bir diğer faktör de hem burun için hem de diğer vücut bölümleri için vazokonstriksiyon gerçekleştiğinde, o bölgelerdeki savunma hattına ihtiyacımız olan antikor veya makrofaj, lökosit gibi kan hücrelerinin ulaştırılması sekteye uğruyor. bunu ben şuna benzetiyorum; kişinin donanması sağlam, savaşçı hücrelerinin yapımında herhangi bir sıkıntısı yok ama savaş alanına gidebilmesi için uygun deniz şartlarına ihtiyacı var. soğuk hava direkt olarak denizi donduruyor ve donanmamız olay yerine ulaşıp bizi koruyamıyor. fırsatı bulan virüs ve bakteriler o ortamda kolonize olup güçleniyor, yeterince güçlendikten sonra tüm vücuda saldırıyor.