sosyal medya bağımlılığı – Tıbbiyeli Sözlük
günlük işlerimizi yapmamıza engel olan, iş verimini azalttığını düşündüğüm, teknolojinin yaygınlaşması kaynaklı bağımlılıktır.

sigara bağımlılığı tarzı test geliştirilebilir bunun için.

1-sabah uyandıktan ne kadar sonra sosyal medyanızı kontrol ediyorsunuz?

2-uyumadan önce sosyal medyayı ziyaret ediyor musunuz?

3-arkadaşlarınızla yemeğe gittiğinizde yemeği bekleme sürecinde sosyal medyaya girer misiniz?

4-yolda yürürken sosyal medyaya bakma ihtiyacı duyar mısınız?



malesef tek şık "kesinlikle evet" hepimiz için. hepimiz birer sosyal medya bağımlısıyız arkadaşlar. geçmiş olsun...
kurtulmak adına kapatmayı düşünüyorum ama insanlar hiç bir yerde rahat bırakmıyor ayy neden niye ki anlatsan biz bağımlı mıyız bize ne diyorsun başkasına ne vazifeyse sadece sosyal medya hesaplarına bağımlı olmuyoruz insanlara da bağımlı olduk malesef
Sık giremesem de Sosyal platform olarak sadece sözlüğü kullandığımı söylesem çoğunuz inanmazsınız sanırım. Twitter yok, face yok, insta yok. Daha önceleri facebook kullanırdım, 6 sene oldu bırakalı. Daha rahatım, hiçte aramadım açıkçası. Ama buna rağmen fark ettim ki telefonu çok sık elime alıyorum. Haberler, köşe yazıları, dergiler..Bunlar da zaman alıyor. Bu arada dergiler demişken turkcell'in dergilik uygulaması çok güzel, öneririm. (bkz:bu programda ürün yerleştirme bulunmaktadır.)
ozellikle yaz aylarinda daha da artan durum. Sozluge bi seyler yazdikca bildirim var mi diye burayi, twitter'i, facebook'u, instagram'i surekli yeniliyorum. Havanin sicak oldugu yetmiyormus gibi bir de telefon isiniyor boyle zamanlarda. Hadi simdi neyse de okul baslayinca napacagim bilmiyorum.
İnsandaki bilme isteği sonucunda oluşan bağımlılıktır.



Her şeyi bileyim,her şeyden haberim olsun,eksik kalmayım orda da hesabım olsun,arkadaşlarım nerede geziyor,şu bilgi çok güzelmiş paylaşayım herkes öğrensin iyi bir insanım çünkü bunu herkese yaymalıyım,yorum yazayım sosyalleşeyim bla bla gibi dusunceler sonucu oluşan bağımlılıktır. Bazen de sadece işsizsinizdir.
Komite ve final haftaları bağımlı oluyorum onun dışında 1 saatten fazla kesinlikle sosyal medyada bulunmam.
Karantina günlerinde hortlayan bağımlılık tipi. Elden telefonu, dizden laptopu düşürtmez.
Çevredeki insanların da etkisi var buna. Çevremde sürekli 'güncel' videolardan bahseden birileri olunca muhabbete ortak olmak için benim de günceli takip etmem gerekiyor gibi hissettim. Ama aslında akımlar, bir ara ünlü olmuş insanlar, bölük pörçük ve asla bir derinlik taşımayan bilgiler,indirimler, bir anda dile girip çıkan kalıplar zihnimi bölmekten başka bir işe yaramadı. Bunu biliyorum çünkü zihnimin bir bölümü ben kitap okurken, ders çalışırken hatta bir şeyler izlerken akıp giden, hızı asla yavaşlamayan 'güncel'lerde oluyor. Takip ettiklerim ne yazdı, twitter'da kim ne halt yiyor, bugün dünyada ne menem felaketler olmuş vs. Videoların yarısında bırakma, oturup bir filmi bir anda bitirememe, şarkıları tamamlamadan geçerek beş dakikada on tanesini dinleyebilme gibi yenetekler geliştirdiyseniz anlayabilirsiniz bence beni.



Şu karantina günlerinde zaman elimden akıp giderken bir türlü dolu dolu bir şeyler yapamadığımı hissettiğimde fark ettim bunu. Sonra dedim ki kendime 'ah bi evde kalsam, okul olmasa derdin. Al sana dileğinin gerçekleşmiş hali. Ne yapacaktın?' Ne yapacaktım? Kendime listeler hazırlamayacaktım bu sefer. Oturup dinlenecektim. Zihnimi birleştirecektim, yapabilirsem. Bir sürü gereksiz insanın öğrenmem kesinlikle gerekmeyen hayatlarını izleyip durmayacaktım. Durmamalıyım. Bu yüzden daha sonra arkadaş ortamımda 'sen de bi b*k bilmiyorsun he' bakışlarıyla karşılaşacak olsam da bir türlü akışı bitmeyen sosyal medyalarımı kapatmalı, dinlenmeye çekilmeliyim. Bilgelik, özümsenmemiş bilgilerde değil. Sosyal medya trendlerini harcadığı gibi bizi de harcıyor. Eğitim sisteminin zaten aptallaştırıp bir kalıba soktuğu yerde, daha da mallaşıyoruz.