temel bilimlerden kliniğe geçeceklere tavsiyeler – Tıbbiyeli Sözlük
Klinik bilgi ,deneyim edinmek isteyenlerin ısrarcı olması gerekiyor .çünkü ne yazık ki hastanede fazladan durduğunuz her dakika ya asistanlar ya da hocalar burda durmak yerine evde ders çalışın modundalar. Ancak ısrar edip gitmeyince asistanlar kendi bildiklerini yoğunluktan fırsat buldukça aktarıyorlar. Bunun dışında ufak girişimler için yapmak istediğinizi belirtip deneyebilirsiniz.poliklinikler hem ilaçların piyasa ismini bilmek hem de hastalara temel yaklaşımı görmek açısından güzel oluyor ama genelde ders saatleriyle çakışabiliyor. Hastanenin sisteminden hastaların tetkikleri dosyalarına bakmak da öğretici oluyor. Sınavlara gelirsek sözlü sınava mümkün olduğunca stres yapmayın. genelde hocalar tüm maddeleri vs saymanızı istemez, kendinizden emin durun. aklınıza gelen ama devamını getiremeyeceğiniz konulara girmemeye çalışın. Çıkmış sözlü sorularına mutlaka bakın. Hocaların soruları genelde aynı tarz oluyor. serviste vakit geçirin hastalarla konuşun, orderlera bakın . bunların çoğunu intornlukte de öğrenirsiniz ama 4. 5. Sınıflarda bunları öğrenip giderseniz intornlukte kendinizi daha fazla geliştirebilirsiniz. Hemşirelerle ne çok sıcak olun ne çok soğuk. Kimden ne öğrenebilirseniz rica edin öğrenmeye çalışın.

Şeklinde verebileceğim tavsiyeler bütünü. Aklıma geldikçe eklemeye çalışacağım başlık.
-Vizitlerde Eğer bir şey hakkında fikriniz yoksa ya kendinize güvenerek sallayın ya da hiç bulaşmayın bilmiyorum deyin. Çünkü o soruya cevap vermeye çalıştığınız sürece asla o soru son sorunuz olmayacak.



-olabildiğince hasta muayne edin. Fizik muayne konusunda her şeyi pratikle öğreniyor insan.



-her şey tus değil Periferde başınıza gelebilecekleri de düşünerek vizitleri dinleyin hastaları takip edin.



-en az bir tane normal vajinal doğumda aktif rol alın uzaktan izlemeyin. Ne öğrenirsiniz 4 ve 5 de öğrenirsiniz. Sonra periferde mecbur kalırsanız afallamayın.



Ha bi de daha önce bir yere yazdım ama neresi hatırlamıyorum tekrarlayayım, 4. Dönemin yazı bütün yoksa son uzun tatil yapabileceğin Yaz olabilir, iyi değerlendir.
Onurunuzun kırılmasına hazır olun

Ama bu sizi üzmesin yıldırmasın

Bir yıl boyunca her gelen karın muayenesi anlatacak ama biliyorum diyip kenarda durmayın

Mümkün olduğunca çok işlem izlemeye çalışın

Hastanızın konusunu okuyun

Pratiklere konu hakkında bilgi sahibi, anlatılan dersleri okumuş olarak giderseniz çok zevkli oluyor ve konudan kopmazsınız, bir iki kere yaptım öyle çılgınlıklar gerçekten güzeldi

Hekim gibi davranmaya, hekim gibi hastalarla iletişim kurmaya başlayacaksınız keyfini çıkarın!
Hekim gibi davranın, çocukluğu aşın. Mümkün mertebe kliniklerde intörnlere takılın, sizi ciddiye alıp bir tek onlar yardım eder. Hasta zaten tanılı olduğundan aldığınız anamnezler saçma gelecek biliyorum yine de alın, ne sormanız gerektiğini öğrenirsiniz. Hasta hazırlamayı mutlaka öğrenin asistanlıkta intörnlerin maskarası olursunuz yoksa. Hocanın peşine takılmayın ya hiçbir şey öğretmiyorlar ve yüzyıllık bilgileri size satmaya çalışıyorlar, klinik yaklaşım en iyi uzmanlardan öğreniliyor. Kafanıza Bisey takılınca uzmana sorun. Denk geldiğiniz bütün ilaçların jenerik isimlerini öğrenmeye çalışın, vizitte mal mal hangi ilacı verdiklerini anlamaya çalışıyorsunuz yoksa. Korkmayın, çekinmeyin, kimse sizi bir klinikten bir poliklinikten kovamaz. Siz o hastanenin hekimi oldunuz artık. Buna göre hareket edin.
Tamamen kişiye özeldir. Üniversiteye de özeldir. Mesela bazı perifer hastaneleri için diyebileceğimiz şu ki hasta görmek için koşuşturun. Kimse size bir şey göstermeyecek. Vaka çeşitliliğiniz az olacak. Üsye tanısı koyup her gelene aynı ilaçları yazan hekimler olmayın(neredeyse her türlü üsye 7 güne kendiliginden geçer) önemli olan her şeyi öğrenmek de değildir. Vicdanınız nasıl rahat olacaksa perifere gittiğinizde bir bebeğin ölmesine sebep olmayacaksınız 112 deki malzemeleri kullanabilecekseniz ilaçları hangi dozda hangi şekilde kullanacağınızı biliyorsanız yeterli bir hekim olarak mezunsunuz demektir. Hastalara yaklaşım en az teorik bilgi kadar önemlidir. İçinde bulunduğunuz insan topluluğu kadar sizin için de önemlidir. Bir çok sorundan ve davadan karsıdakiyle düzgün iletişim kurma becerisi ile kurtulabilirsiniz. Bunları sorumluluğunuz yokken henüz rahat bir öğrencilik hayatı icerisindeyken öğrenin. İlginiz olan bölümlere daha fazla gitmeye daha çok hasta görmeye çalışın. Çünkü ilgi güzel bir motivasyon kaynağıdır. Kendinizi tehlikeye atmayın. Girisimsel işlerde önce kendinizi koruyun. Basit güvenlik önlemlerini artistlik yapıp sakın atlamaya kalkmayın. Bana bir şey olmaz demeyin. En çok size bir şey olur ve kimse sizi kurtarmaz. Hastaların ve sizin ruh sağlığınızın çok değerli olduğunu unutmayın. Onu koruyun. Asla hekimliginizden ödün vermeyin. Kalitenizi gösterin hakimiyetinizi kurun. Bunlar o zamanlarda öğrenilecek şeyler hekim olduktan sonra değil. Siz ne kadar kendinize güveniyorsanız hastanız da o kadar size güvenecektir. Hastalariniza bilgi açığınızı belli etmeyin. Sık kullanılan reçeteleri şimdiden bir yerlere yazmaya başlayın ya da ilgili bölümün akıl defterlerinden edinin. Kidemlilerinize sormaktan çekinmeyin. Saygıda kusur etmeyin. Ama asla angaryayı kabul etmeyin. Meslektaşlarınızı daha şimdiden kotulememeye alısın. Tüm bunların dışında nöbetlerinize saygı gösterin. Bir şeyler öğrenmek icin hem ogrencilikte hem asistan hekimlikte en önemli zamanlar nöbet zamanlardır. Kaytardiginiz her anın gelecekte karşınıza çıkması muhtemel bir hasta profilini kaçırma ihtimali oluşturduğunu unutmayın. Sınavlarınıza elbetti ki çalışın ama gerçek insanlarla, akan kanla, çalışan beyinle, ilk nefesini elinizde alacak bir bebekle, son nefesini elinizde verecek bir ihtiyarla uğraşacağınızı unutmayın. Tüm sınavlara bu mantıkla çalışın. Bol bol muayene edin. Pediatrik muayeneye önem verin çünkü erişkin muayenesinden çok farklıdır. Sağlıklı insan muayenesi yapmayı bilin. Önce normali öğrenin ki anormal daha rahat otursun kafanıza. Boş gezmeyin. İçinde bulunduğunuz kurumun imkanlarını bir daha hayat boyu düştüğünüz yerlerde bulamayabilirsiniz.