tıp öğrencisinin cpr yapma yetkisi – Tıbbiyeli Sözlük
Daha doktor olmadan(ögrenciyken) cpr ı ogrenmis olmamizdan oturu sokakta yolda ölmek uzere olan birine cpr yapabilir miyiz? Sadece insanlara yardimimiz dokunsun diye. Hocalarimdan biri kesinlikle cpr yapmalisiniz yoksa zaten hasta ölür dedi. Diger bi hocam ölse suc size kalir asla yapmayin dedi. Ne yapmaliyiz sizce

????
hocam cpr zaten tüm halka öğretilen bir konudur,yurtdışında herkese öğretilir öyle ki ortaokullarda dersi var. temel yaşam desteği olarak yapmanız iyi biliyorsanız kesin yapın bence. dikkat edilecek konular var tabi ;boyun stabilasyonu gibi basit ama hayat kurtarıcı durumlar,güncel durumları takip edin,ağızdan soluk vermek istemiyorsanız kalp masajı yapın,ayrıca ilk nabızdan sonra da bir kaç defa daha yapın ki kalp ritmini bulsun. son olarak eğlenceli bir video bırakayım cpr için [https://www.youtube.com/watch?v=ILxjxfB4zNk ~ cpr]
Yolda kaza gören bir araba kullanıcısın durup müdahale etmesi zorunluyken( ehliyeti olan herkesin ilk yardım biliyor kabul edilmesi) hekimin cpr yapmamasını garip karşıladım.

Hastanın ölmesi durumunda hekimi sorumlu tutmak daha saçma tabii. Kaldı ki orada görev başında değil, vicdanen bulunuyor. Öğrenci olmanın bir geçerliliği olmadığından zaten hekim gibi sorumluluk yüklenemez diye düşünüyorum
CPR ehliyet sınavında bile sorulan bir durumdur dolayısıyla tıbbiyeli öğrenciyi geçin insan olan her canlı bu işi yapabilmeli ve yapmalıdır.
Yapamazsa ayıptır ayıp. Sadece kardiyak kompresyonun bile yettiği şu dönemde bilinci yerinde olmayan hastaya yaklaşımı bilmeli.

Bir nabız nereden alınır( karotis dışına bakmayacaksın. Daha düşük kan basınçlarında hissedilir) kompresyonda hangi eli nereye koyacsksın, omuzlar ne pozisyonda olmalı. Bileceksin. Breathing kompresyon kadar önemli değil ama malzeme varken entübasyonu yapabilmek şart. Ambulamsk şart.

Hatta sadece cpr yetmez. Ölümcül dört ritmi bilip yaklaşımları da bileceksin. Tıpçısın sen.
önemli!!!::::

YÜKSEK sağlık şurasından üye bir hocamızın dediğini aktarayım ki bu konu sağlık hukuku dersinde Gazi tıp fakültesinde üzerinde durulmuştur sonuç şudur ki bir tıbbiyeli diplomasını alana kadar asla müdahalede bulunmamalı isterse kalp stajı ister komitesinde 100 aldın bu onu kurtarmaz hukuksal olarak başına dert açar. Fakat hocaların ve vicdanın genel ışığında bakarsan eğer yapacağın müdahaleyi gerçekten iyi biliyorsan yapmalısındır
Keşke bu ve bunun gibi bir çok konu hakkında toplumu aydınlatacak kamu spotları yayınlansa televizyonlarda eminim ki izdivaçlardan daha iyi olacaktır.
Yani insanın yapası geliyor da tabii başta,yapamazsan elinde kalırsa sana patlayacak olan ve bu yüzden çok da yanaşmadığım durumdur,tabii görünce müdahale etmemek olmaz ancak bizim ülkemizde insanlar biraz anlayışsız olabiliyorlar.