tıpta uzmanlık eğitimine mülakat getirilmesi – Tıbbiyeli Sözlük
bugün bahçeşehir üniversitesi tıp fakültesi dekanı prof. dr. türker kılıç tarafından twitter üzerinden açıkladığı düşünceleri ile getirilmesi istenen sistem.

hocamız şöyle diyor:
tıp eğitiminin gereksiz uzun olduğunu, bunun tıpta nitelikli zihin ve kalite kaybına sebep olduğunu düşünüyorum.
yeni model önerim:
ilk 3 sene teorik eğitim, 4. yıl 12 ay 4 ana staj ve 4 seçmeli olmalı.
merkezi sınav 4. yıl sonı yapılmalı.

alınacak puana göre uzmanlık dallarına tercihen mülakatla girilebilmeli (USMLE modeli gibi).
uzmanlık eğitimi istemeyen +2 yıl aile hekimliği eğitimi almalı ve aile hekimi olarak birinci adım sağlık hizmetinden sorumlu olmalı.

uzmanlık eğitimine üniversitelerde başlayanlar akademik-bilim alanında ilerleyeceklerse kazandıkları bu sistemde kazanılan 2 yılı phd eğitiminde kullanmalı.

tıp doktoru; phd eğitimini akademik kurumun ihtiyaçlarına göre başka kurumlarla (yurtiçi(/dışı) ortaklıklarla almalı.

tıpta phd eğitimi alanlar, yani md phd olarak çalışacak olanlar mecburi hizmetten muaf olmalı.
-------------

şimdi biliyorsunuz bahçeşehir üniversitesi medical park hastanelerine ait. medical park'ın da iktidar ile yakın ilişkisini bilmeyen yok. böyle bir şey tartışmaya açılıyorsa acaba bir cisim mi yaklaşıyor tıp öğrencilerine de kamuoyu mu yoklanıyor diyorum.

mülakat kelimesini gördüğüm an zaten cinlerim tepeme çıktı. bizim ülkemizde mülakat olan bir sistemin hakkaniyetle uygulanması mümkün değil. iktidar partilerini, siyaseti bıraktım mevcut sistemdeki profesörlerin oğlundan, kızından, gelininden, damadından, yeğeninden vs. kimseye kadro kalmaz.

umarım düşündüğümüz gibi olmaz da sadece hocamızın kendi düşünceleridir.
ben yan dal sınavımı da kazandım. geride kalanlar için bu endişelerim.
kaynak:
https://twitter.com/turkerkilic/status/1130425513665847296
dünyada olmayan bir tıp eğitimi sistemini türkiye'de görmek istediğini söyleyen kişi beyanı. hazırcılığa ne kadar alışmışız, her şey kısa olsun, bilgilerin mümkün olan en azını öğrenelim tarzı bir düşünce biçimidir bu!
birinci falso şurada: türkiye'de bütüncül 6 yıllık tıp eğitimi avrupa odaklı evrensel bir sistemdir. fransa'dan italya'ya, almanya'dan avusturya'ya ve ispanya'ya kadar bütün avrupa ülkelerinde pratisyen hekim olmak için 6 sene okunur. öyle 4. yıldan sonra uzmanlığa gireyim olayı hiçbir yerde yoktur.
ikincisi: kendi başımıza bir şeyler icat etmek (!) konusunda ustayız. sanki dünyada her şeyde en ileri biziz de sözde "kendimize göre" sistemler uydurabilme lüksümüz var.
"tıp eğitiminin gereksiz uzun olduğunu, bunun tıpta nitelikli zihin ve kalite kaybına sebep olduğunu düşünüyorum. " demiş kendisi. peki bunun kanıtı nedir? yapılan bir araştırma sonucuna göre mi konuşuyormuş??
türkiye'de tıp hizmetinde kalite kaybı varsa bunun nedeni tıp eğitimi değil yanlış izlenen sağlık ve nüfus politikalarıdır.
bunlardan da hekimler ve tıbbiyeli gençler sorumlu değildir.
üçüncüsü ise mülakat türkiye'de direkt torpil, nepotizm ve kadrolaşma demektir.
daha yeni sağlık memurları #sağlıktamülakatahayır şeklinde twitter'da kampanya düzenliyorlar. hiç bu gençlerin dertlerine baktınız mı? bence hekimler olarak bizimle çalışan bu arkadaşlarımıza bile sahip çıkmalı ve mülakat usulünün onların işe girişlerinden kalkması için kampanyalarına destek olmalıyız.
özetle uyanık olarak şiddetle karşısında durmamız gereken, hekimlik mesleğinin kalitesini ve prestijini tehdit edecek düşüncelerdir.
ülkede zaten tus sınavında soruların kimlere verildiğini bilmeyen kalmadı ama bu soruları alan cemaat,tayfa bu denli gerizekalı ki halen sağlık bakanlığını ele geçirememiş ki mulakat torpilini gündeme getirmeye çalışıyorlar...
Hocamız amerikaya kaptırmış kendini ama o sistem bizde işlemez maalesef arada cbaşkanımızın torunlarının ismini soru olarak sıkıştırıverirler
A partisinden Z partisine kadar tüm ülkenin torpille iş yaptırdığı ülkeye hiçbir zaman getirilmemesi gereken metottur. Her ne kadar zor olsa da, gereksiz bilgilere boğulsak da, kabul edelim elimizdeki en adil seçilim metodu tus.