türk kahvesi – Tıbbiyeli Sözlük
adını da lezzetini de çok sevdiğim acımsı içecek. tercihim şekersiz olanıdır ve tatlandırmak için yanında bir adet kuru hurma ile beraber tüketmeyi çok severim.
çıkış yerinin Güney habeşistan 'daki kaffa yöresi olduğu düşünülmekte ise de şu anki pişirilme usulü bakımından osmanlı'dan bu yana türk kahvesi olarak anılmaktadır.

şimdi bol köpüklü bir Türk kahvesi yapımını ve püf noktaları söylüyorum:
1-cezveye bir küçük kahve fincanı kadar suyu koyun ve üzerine 2tepeleme çay kaşığı türk kahvesini ekleyin(istediğiniz kadar da şeker ekleyebilirsiniz, şekerli bir kahve için bir çay kaşığı Toz şeker atılıyor) . not: şu aşamada cezveyi ocağa koymadan su, kahve ve şekeri çok fazla karıştırırsanız kahve ile su iyice ayrışır ve çok berbat bir hal alır. sadece iki kere döndürün kaşığı içinde, o ocakta kendisi karışacak merak etmeyin.

2-ocağın en en kısık ateşini açın cezveyi koyun ve bekleyin.
3-üzerinde en fazla 1dk kadar sonra köpükler oluşmaya başlayacak, o köpükleri her oluştuğunda üstünden sıyırarak alın ve fincanınıza dökün.
4-kahveniz fokurdamaya başladığı an ocağı kapatın ve cezveyi fincana boşaltın. not: eğer çok kaynatırsanız kahve çok acır.
ülkemizde kahve bitkisi yetiştirilemez.. ancak türk kahvesi öbeği dünya dillerine osmanlılardan beri kahve yapış şeklimizden dolayı geçmiş...





fikrimce,türk kahvesi sade olunca oldukça acıdır.. şekerli içiyorum bu nedenle.. bayağı şeker koyunca da kahveden geriye bir şey kalmıyor.. bu nedenle benim için oldukça saçma bir içecek..

ancak muhabbet ortamlarının önemli içeceklerindendir.. o kahvenin telvesinin fincana yapışması ve insanoğlunun hayatta kalma becerilerinden birisi olan benzetme yeteneği ile birleşince ortaya inanılmaz bir fal malzemesi çıkıyor...

bu arada fal falan saçmalıktır.. inanmayın. bazen doktorlar falan da böyle saçma şeylere inanıyor.. yok öyle bir şey.
A-101 de Osmanlı kahvesi var. İçimi çok yumuşak ve sigarayla muhteşem gidiyor tavsiye ederim
Sohbetini sevdiğimiz insanlarla karşılıklı içilen, 40 yıllık hatırı olan kahvemiz.

Ayrıca çok kullanışlıdır. Bitimine doğru fincan ters çevrilip fal bakılır, bakım yapılmak istenirse telvesiyle peeling yapılır, Anemilik varsa telvesi itinayla kaşıklanır.
brezilya'nın rio minas çekirdeklerinden üretilen osmanlı sarayından çıkma içecektir. dönem dönem halka yasaklanmıştır. zira kıraathaneler aydınların, askerlerin toplandığı mekanlar olup sarayın dikkatini celbetmişti.

edit ve ekleme: osmanlı sarayına ilk girdiği zaman çekirdekler yemen- etiyopya bölgelerinden gelirdi, endüstriyel zamana geçilmesi ile çekirdekler avrupalılarca brezilyadan pazarlanmıştır. daha acı olduğundan şeker ilavesi bu zamanda başlamıştır. ancak şeker eklenmesi zor olmuştur çünkü Türkler şekerin sağlıksız ve erken öldüren bir şey olduğunu düşünüyordu.
Bazı balkan ülkelerinde rastlanılabilecek Türk kahve türüdür.Nitekim Sırbistan gibi ülkelere de Osmanlı'dan geçmiştir.