türkiye’de doktor olmak – Tıbbiyeli Sözlük
Halkının neredeyse yarısının gelişmemiş primat olduğu bir orta doğu ülkesinde sağlık hizmeti için emek vermektir. Eğer devlet politikasını değiştirmezse sistem günden güne b*ka batmaya devam edecektir. Sistemin bu hale gelmesine neden olan; ülkenin iyiden iyiye cahilleşip, yobazlaşmasına neden olan kişiler bugün yaşananlarda da en büyük paya sahip kişilerdir. Ancak onlar için alacakları birkaç oy her şeyden daha önemlidir.



Kaçınız fırsatını bulsa bu ülkeden gitmeyecek?
Kiminin idealleri uğruna, kiminin garanti meslek diye, kiminin statü veya para için, her ne sebeple olursa olsun tırnaklarıyla kazıyarak edindiği "kutsal" mesleğini icra etmeye başladığında karşısına çıkan acı gerçektir.
Kaliteli hayat yaşıcaz sanıp hayatın çok büyük bir dönemini yaşamadan harcadıktan sonra, o hayali kurulan hayat standartlarına asla ulaşamayacağını anlamaktır.
halk tarafından nedensizce aşırı kıskanılmak, bazen nefret edilmektir, şiddet görmektir. iyi niyeti suistimal edilmektir. her siyasi kesimden her sosyoekonomik sınıftan var bu doktor düşmanları. adamın bakıyorsun güya modern, çağdaş görünüyor. aslında bu açıdan da cahilin önde gideni.

bu sebeple mesleğin saygınlığını korumamız gerektiğini düşünüyorum zaten. görünüşümüzle, kılık kıyafetimizle, davranışlarımızla, zeka ve çalışkanlığımızı kendimize güveni yayacağız. halktan bir tık ötede olacağız ki, halka örnek olacağız. otoriter ve donanımlı olacağız ki saygı duyacaklar. şiddete cesaret edemeyecekler.

türkiye, sair batı ülkeleri gibi hasta ile hekimin bir arada tedaviye karar verebileceği yaklaşımın benimsenebileceği bir ülke değil. tedaviyi doktor emin olarak uygulayacak. tabii elindeki kanıtlarıyla.

aynı zamanda türk tıbbiyesinin bir ferdi olmak övünçtür türk hekimi için. tarihte her daim yenilikçi, hürriyetçi, vatansever bu topluluk, türkiye'nin dünyayla en eş giden mesleğini icra etmektedir. kırımlı aziz beylerin, tevfik sağlam'ların, besim ömer'lerin, esat feyzi ve rifat osman'ların, hulusi behçet'lerin, türkan saylan'ların, aziz sancar'ların geçtiği sıralardan geçmiş olduk bizler de...
gerçekten şu cahil kesime nasıl doktor olunuyoru, bu doktorların üniversite sınavına çalıştığı andan itibaren hayatlarının film şeridi gibi nasıl geçtiğini ve kendi hayatını hastalar için nasıl feda ettiklerini bi göstermek lazım diye düşündüğüm durum