türkiyede ateist doktor olmak – Tıbbiyeli Sözlük
okuyunca bir müslüman olarak beni dehşete düşüren giri. hekimlik bu demek değil. hekimlik karşısındakinin dinini, dilini, ırkını, siyasi görüşünü önyargılarına katmadan, görüşlerini mesleğine yansıtmadan şifacı olmak. bir müslümanın çoğunluğu hristiyan olan bir ülkede doktorluk yapması kadar doğal bir durum. nasıl yani siz ilerde kendi dininizden olmayanları iyileştirmeyecek misiniz?bu etiğe yakışır mı? tek görevimiz onları iyileştirmek, mesleğimizi hakkıyla yerine getirip vatanımıza hizmet etmek.ister ateist olsun ister hristiyan. bizim işimiz ''insan''.
Önüne gelen adamın dinini mezhebini mi soruyorsun? olayından da gına geldi artık ya benim çevrem sanırım sadece en ibaret
kimse kimsenin dinine bakmıyor hastanede.dedesi,babası ölürken dur sen ateistsin sen cpr yapma bana dini bütün müslüman bir doktor bulun yapsın müdahaleyi diyen duydunuz mu? ya da sen dinsizsin kafirsin bebeğe dokunamazsın diye duydunuz mu ? bir geçin bunları. bugün tanıdığım ateistlerin çoğu bugün camiden çıkmayan değme müslümandan daha iyi insan. bu kadar müslümanın olduğu ülkede çocuk tecavüzleri,her gün sapkın haberler nasıl oluyor o zaman . din değil asıl olan insandır. allah bu ve buna yakın düşünen arkadaşlarla çalışmayı nasip etmesin,meslektaşına saygısı olmayanın hastasına saygısı olacağına inanmam ben.
öncelikle bu duruma bu kadar dar biz zihniyetle bakanın bir hekim ve bir müslüman olması çok üzücü. şöyle düşünürsek imkanlar dolayısıyla yurtdışına tedavi olmaya giden hiçbir kimseye müslümansın tedavi edemem denilmiyor. kıtlık çeken Afrika ülkelerine yardım amaçlı giden doktorlar sadece müslümanlardan oluşmuyor, üstelik Afrika ülkesinde de sayısı az bile olsa dinsiz,Hristiyan olmasıyla birlikte müslüman doktorlar da bu durumu önemsemiyor. amaç hekimlik amaç kutsal. işte kutsallık budur. müslümanın güzelliği de budur. kaldı ki eğer müslüman olarak hekimliği başka dindeki insana güzelce yapmamak vs şeyler söz konusuysa bu kişi ayetleri de yeterince özümsememiş demektir. nihayetinde bu din peygamberi sadece Müslümanların önemseyip yaşamamıştır nihayetinde bu ümmet sadece müslümanları görüp dünyaya sırt dönmemiştir.
Ben ikna oldum. An itibariyle tıbbı bırakıp eczacı kalfası olmaya karar verdim. Hişt Ateyizler adam haklı bir kulak verin.
Burada tartışılan kimsenin inancı değil. Bu ülkede ateist bir doktor ne yapar ne şartlar altında çalışır, bu. Ben mesleki ortamımda hastayla anlaşma ve onun derdine deva olabilme noktasında ateist hekim arkadaşlarımın zorlandığını gördüm örneğin. Ben gördüğümü söyler geçerim gerisi beni bağlamaz. Lütfen konu başlıklarına bu açılardan bakalım.
İbni Sina'yı Müslüman sanıyordur şimdi buradaki bazı meslektaşlar hani doktor olmak için İman şartmış ya sggshsja şaka sanırım.bu şahısların islam bilgini zannettiği İbni Sina dönemin hadisçisi Gazali tarafından kafir ilan edilmiştir isteyen detaylı araştırma yapabilir.Tek övünç kaynağınız olan adam bile islamcı mislamcı değilmiş ameka
Din ve vicdanın aynı şey olduğunu düşünenlerce çok kötü bir şey sanılan durum. İster ateist olsun ister budist; merhamet, iyi niyet, vicdan vb özellikler dinden bağımsızdır. Hekimlik için gereken şey de din değil, bu bahsettiklerimdir. Müslüman birinde zerre empati duygusu yokken bir ateistte gani gani olabilir, tam tersi de geçerli. Boş genellemeler yapmayalım yani.
herkes gibi kendi halinde yaşadıktan sonra çok da sorun yaşanacağını zannetmediğim durum. kimsenin inancınıza karıştığı yok. ancak büyük çoğunluğu müslümanladan oluşan bir topluluğun içinde adım başı "ben ateistim" diye ırgalanıp durmak, insanların kutsalına inancına saygısızca sataşmak ne ahlaka ne vicdana ne etiğe ne (adına ne derseniz) sığmaz; ve haliyle hakaretin hakaretle saldırının saldırıyla karşılık bulması doğaldır.
Bu başlığın zihniyeti "ben atayız olsaydım yemediğim boq, girmediğim günah qalmazdı haaa."diyen adamın zihniyetiyle aynıdır.
Ve gelecek çağ bilimin ve sorgulamanin cağıdır. Muhakkak masallar bir gün sona erecektir...

Edit: bu arada kafanıza göre tanım yaratmayın. Yok doktor olurmuşta hekim olamazmışmış. Litaratürde belirli olan meselelere bile "aslinda o öyle değil" diyosunuz.

Peki merak ettim soracam. Yüzlerce inanç biçimi var. Bunların hangisine mensup olursak en doğru hekim oluruz?
insan kadar "mükemmel" bir varlığa şahit olup müslüman kalacak kadar mantıktan yoksun doktorlardan daha aydın bir bakış açısıyla doktorluk yapmaktır.



Ben henüz doktor adayıyım. Gerek hastanede gerek başka bir yerde yardım ettiğim insanların "hayır duasına" asla küçümser gözle bakmam. Maalesef arap kültürüyle asimile olmuşuz neredeyse; konuşma diline, günlük hal ve hareketlere epey yansımış bu kültür. Yaşlı yaşlı teyzeler amcalar teşekkür etmek yerine allah razı olsun diyor. Ben biliyorum o kişinin allah razı olsun diyerek teşekkür etmeye çalıştığını, o yüzden benim açımdan hiçbir sorun yok. Sağolun der geçerim. Kaldı ki 20 yıl boyunca inşallah, maşallah diye diye dilime de yapışmış. Ağzımdan çıktıktan sonra bir gülme geliyor :)

Kurtulmak için daha zamana ihtiyacım var.



Ülke şartlarında

Türkiye'de kadın doktor olmak

Türkiye'de eşcinsel doktor olmak

Türkiye'de bilmem ne doktor ya da öğretmen olmak



Diye yüzlerce sığ zihniyetin ürünü tespit yapılabilir bu arada. Doktor muayenesini yapıp ilacı, tahlili Vs hallettiği sürece ister müslüman olsun ister Budist ister deist. Hasta olduğumda hiçbiri beni bağlamaz. Lakin abdestim bozulur diye beni muayene etmek istemeyen doktorumsu yobazın da ağzına sıçarım o ayrı. Yaşandı böyle saçma sapan şeyler.
Kendini beğenmişlik, saygısızlık gibi özelliklerin karakterle ilgili değil tanrı konusundaki fikirle ilgili olduğunu sananlar tarafından abartılan, ancak sıradan bir durumdur. Hekimliğin anlamını benimsemek için bir kalıba ihtiyacımız yok arkadaşlar, özümüze dönsek yetecek.
Edit:
"Ateist olduğumu söylesem yüzüme tükürecek anadolu insanına hizmet etmek" konusunda farklı düşünüyorum. Düşünceler olayları değil olaylar düşünceleri doğurur. Anadolu insanı, farklı kesimler (ateist, lgbti...) konusunda bolca antipropagandaya maruz kaldığı için önyargılara sahiptir dolayısıyla bu önyargılar dönüştürülebilir. Antipropaganda araçları çok güçlü olduğundan önyargıları dönüştürme yolunun çetrefilli olduğunu kabul ediyorum. Ama doğru yaklaşımlarla mümkün.
İnancı olmayan doktor boşa yormasın kendini, dünyada yaptığı işin tam karşılığı yok çünkü, hele ki bu ülkede! diyesim gelir.