tusa nasıl çalışılmalı – Tıbbiyeli Sözlük
evet sevgili yazarlar çoğumuzun tek bir derdi var: `tus`

2 defa girmiş biri olarak söyleyebilirim ki `tus` o kadar da zor bir sınav değil.

dersanelerin deneme sınavlarına bakmayın, kötü puan almanız olasıdır, çoğunlukla tamamen kitabın ucundaki bir bilgiyi sorar, ama açıklamaları da açıklayıcıdır o nedenle giriniz ya da edininiz



peki nasıl çalışmalı?

bir kere hedef koyacaksın. şu puanı alsam şuraya girerim mantığında olan yüzlerce tıbbiyeli var. bunların çoğu "ya bir yere girek de tusa bi daha çalışmayak" düşüncesiyle acil yazıyor, pediatri yazıyor, sonra da istifa ediyorlar. istifa etmezse de işini sevmeyerek yapan uzmanlar çıkıyor - genellemeyelim girdikten sonra seveni de var. böyle bir duruma düşmek istemiyorsan önce hedef koy. pratisyen kalmak istemen, doktora yapmak istemen, `usmle` e girmek istemen de bir hedeftir bunu unutma



sonra?

diyelim ki tusa çalışmaya karar verdin, istediğin bölümü de belirledin, psikolojik olarak da hazır olman gerekiyor. kafanı ferah tut, bir yanda komiteleri ya da stajları verip ya da intörnlük yapıp bir yandan tusa çalışmak zordur iyi bir kafa ister. mümkünse verdiğin stajlardaki bilgileri unutmamaya çalış, unutursan da çok önemli değil ama birkaç temel şey bilmiş ol. mesela göz stajında `prematür retinopatisi` anlatırlar, bunun mekanizmasını bilmiş ol misal. diğer bir örnek de dermatolojide `pemfigus`u anlatırlar, alt tiplerini ve mekanizmalarını bil misal.



tamam sadece bunlar mı? değil! 4. veya 5. sınıfa gelmiş olduğunda 3.sınıf ve öncesini unutmuş oluyosun ve tamamen kliniğe yöneliyorsun o nedenle senin temel bilimlere çalışman lazım, ama bir yandan da komiteleri vermeli ve ara ara kliniğe de bakmalı. hangi birini yapıcan? zor tabi ne kadar becerebiliyorsan



ilk temellerinizi oturtun. özellikle biyokimya-farmakoloji-fizyo/histo/emb-pato dörtlüsünü iyi okuyun, mekanizmaları, ne? nerede? ne işe yarar? sorularının cevabını mutlaka kitapta arayın. örnek veriyorum: ne? renin, nerede sentezlenir? jukstaglomerüler hücrede, ne işe yarar? anjiotensinojen 1 sentezini artırır gibi.

anatomi ve mikrobiyoloji biraz daha bağımsız dallar olsa da mutlaka okunmalı.



temellerinizi oturturken ara ara klinik korelasyonlarını da okuyun. zaten kliniktesiniz, temel bilimlerdeki mekanizmasıyla birleştirdiğiniz zaman hem bilginiz artar, hem de unutmazsınız.



şimdi diyeceksiniz gabapentin bunları yaptı mı? tabii ki hayır. yapmaya çalıştı mı? hayıır. neden? saksı anca 2.tusa çalışırken düştü de ondan. madem yeni başladın bu taktikleri al, elinden geldiğince yapmaya çalış, olmuyorsa zorlama kesinlikle hazır hissettiğin bir zaman olacak o zaman yapacaksın. bu hemen mezun olunca da olabilir mezuniyetten 10 sene sonra da olabilir, ama unutma bilgiler sürekli değişiyor dikkatli ol



eğer ki sıfırsanız, mümkün mertebe açıklamalı tüm tus sorularını mutlaka çözün ve açıklamalarını okuyun. açıklamalı soru kitapları edinmenizi de ayrıca tavsiye ederim ki özellikle farmakoloji için `ahmet altun`un soru kitabı tamamen tekrarlaya tekrarlaya açıklaya açıklaya farma anlatmaktadır. son girdiğim tusta büyük faydasını gördüm.



şimdilik aklıma gelenler ve edindiğim tecrübelerle bu kadarını söyleyebiliyorum,

kalın sağlıcakla, iyi çalışmalar hepinize...
65 puana kadar, dersanede anlatılanları tekrar edip üstüne tts hakimiyeti yeterken,

+65 özellikle 70 ve üstü için bir tutam pediatri/cerrahi yandal bir tutam farma soru bankası gibi eklentilere ihityaç duyan çalışma sistemidir
biraz kendi deneyimlerimle güncelleme yapmak istediğim yöntemlerdir.

öncelikle ben toplum sağlığı merkezi'nde çalışıyorum
bugünkü 2018 şubat tus dahil 4 kere tusa girdim,
bu arada 3.de dahiliyeyi kazandım

tus;
biliyorsan yap bilmiyorsan yapma boş bırak sınavıdır.
hoca ama 120 sorudan 60'ını emin olarak yapmışım biraz daha sıkıp ataydım???
atmayın, boş bırakın, niye?
çünkü 60 net cebinde, diyelim ki sen 60 soruyu da sıkarak yaptın ve 60'ın 10'u doğru çıkıp 50'si yanlış çıkarsa senin netin 58'e düşecek. ama yanlışlardan 10 boş bırakmış olsan yine 60 net olcak - değişmedi. bi 10 boşun daha olsa yanlışlardan 62 nete çıkacak. bu hem temelde hem klinikte geçerli. ne kadar çok net yaparsanız o kadar iyi puan alıyorsunuz. ona göre bir soruda, "ya 3 şık arasında kaldım eleyemiyorum" veya "2 şık arasındayım eleyemiyorum" durumlarında boş bırakın. sonra "lan ben bunu nasıl yanlış yaptım, öff" diye canınızı sıkarsınız, yapmayın etmeyin.

2018 şubat tus'ta da gördüğümüz üzere o farmakoloji'de artık kanser ilaçları ve antikor türevi ilaçları bilmeniz farz oldu. bilmiyorsanız dahi bi göz atın, aklınızda illa yer edinecektir. adamlar gitti ustekinumab diye bir antikoru sordu - oha ne lan bu?? diye kalıyorsunuz sonra.

temelde bilgiler çok değişmiyor,
ama klinikte müthiş bir değişim hızı var.
bu nedenle kesinlikle ve kesinlikle vaka sorularını mutlaka okuyun

klinikte;
dahiliye: bulmaca gibidir
pediatri: zordur, sendromlara vakıf olmaya çalışın ve yenidoğana özellikle ve özellikle dikkat edin
küçük stajlar: eskiden tus dersanelerinin boşladığı anestezi ve kalp damar cerrahisi dahi sorulmaya başlandı. artık bunları pas geçmiyorsunuz.
genel cerrahi: özellikle travma soruları, inguinal fıtıklar ve abdominal patolojilere çalışın.
kadın doğum: konusu çok değişmese de mutlaka gonadal bozuklukları ve doğum işlerini okuyun.

şimdi gelelim ikinci kısma: işyerinde çalışırken nasıl tusa hazırlanırım?

bakın sevgili saygıdeğer gençler,
hem iş hem tusu yürütmek zor değil, lakin kendinizi en baştaki entryde de dediğim gibi hazırlamanız gerekiyor.
şimdi işyerlerimizin çalışma saatlerini inceleyelim:

1. toplum sağlığı merkezi veya ilçe sağlık müdürlüğü: 08.00-17.00
2. acil servis, ambulans istasyonu, 112 komuta kontrol merkezi: haftada 7-8 gün 24 saat nöbet usulü çalışır.

1.grup: hayatı stabil gruptur. değerlendireceğiniz vakitler: 19.00'da akşam yemeğinden kalkıp saat 23:00'e kadar 50dk-10dk şeklinde çalışacaksınız. haftasonları ise 11:00-14:00 15:00-19:00 arası gene bu 50dk-10dk döngüsünü yapacaksınız. sınava bir ay kalınca buna 20:00-23:00'de ekleyiniz.

2.grup: sürekli nöbet, sürekli yorgunluk. 1.aşama nöbet çıkışı kahvaltınızı edip şöyle bir güzel uyuyacaksınız. 2.aşama saat 17:00 gibi kalkın 19:00'a kadar 50dk-10 dk hafif ısınma şeklinde olsun. sonra 20:00 ile 23:00 arası 50-10 döngüsü. ertesi gün nöbetiniz yoksa 1.grubun haftasonu gibi yapacaksınız. varsa nöbeti tutup yine 1.aşamayı yapacaksınız.

iki grup için:
*her hafta bir kitap bitirilmeye çalışılacak
*kesinlikle ve kesinlikle açıklamalı sorular ve deneme sınavları çözülecek
*özellikle ve özellikle klinik için açıklamalı vaka soruları çözülecek
İntörnlüğüm dahil 2018 subat tusuyla toplamda 3. Tusuma girdim. Evet bence dersaneye gidilmeli ve bol tekrar yapılmalı, tümtuslar açıklamaları okunarak çözülmeli. Çünkü soru açıklamaları soruyu nasıl çözmeniz gerektiğini de öğretiyor size ve dikkatinizden kaçan noktaları hatırlatıyor. Bu da iyi bir tekrar demektir. Bol deneme çözdüm ben ve faydasını gördüm tavsiye ederim yina açıklamaları okunarak çözülmeli. 2018 şubat tusuyla birlikte bazı kannatlere vardım. Klinik bilimler giderek yapılamaz bir hal alıyor. O sebeple bu sınav sonucumla mutlaka bir yere yerleşeceğim ağustosa çalışmayacağım.yani demem o ki sağlam çalıştınız ve tusa girdiniz 63-65 bandı bir puan aldınız tekrar tusa girmeyi düşünmek bence artık cesaret ister. Ki bu yıl itibariyle tusa giren hekim sayısı 10 bine yakın yeni mezunla baya bir artacak. Her geçen yıl da yeni mezun sayısı artıyor. Tüm bunları düşünüp belki de biraz da puana göre tercih yapmak daha mantıklı olabilir. İstediğin bölüme girmek artık biraz lüks kalıyor sanki.
tus, bir soruyu cevabı tam bilmeden doğru çözme sanatıdır. Eğer sınavda sadece emin olduklarımızı işaretleyecek olsaydık netler yarıya falan inerdi. Ders çalışmak da size herhangi bir konuyu sözlü olarak söyleyebilecek kıvama getirmek için yapılmaz. Tus çalışırken amaç görsel hafıza ve bir genel görüş kazanmaktır. Sorunun doğru cevabını bilmeden şık eleyebilmek bunu sorsaydı şöyle sorardı, cevap bu olmasaydı şıklara koymazdı gibi inanılmaz sığ bilimsellikten uzak fakat doğru taktiklerle çözülebilir bir sınavdır. Bu da ancak bol deneme bol soruyla kazanılabilir bir yetenek. Bol deneme de çözdüm bitti değil kitaba bakma cevabı arama neden yapamadım vs diyebilmektir.



Kesinlikle önyargıyla başlamamalı çok zor vs dememeli ve hayatınızın hiç bir döneminin artık çok süper olmayacağını bilmelisiniz. Gün gelecek tus çalışacağım dönemleri de arayacağım diyerek sevmeye çalışmak en önemlisi.
65+ öğrenci iseniz kampa gitmeye gerek yok. kamp sizden yavaş ve daha özet kalabilir. 5-10 tane trik yakalamak için 23 gün oraya gömmeyin.kendiniz daha ayrıntı çalıştığınız için benzer sayına net yaparsınız ve kendi dinleyip çalıştığınızdan başka hocalar anlatacağı için derslerden istenilen verim alınamayabilir.tabi bazı hocaları tenzih ederim.