veteriner hekim – Tıbbiyeli Sözlük
görsel

Veteriner hekimliği eğitiminin ülkemizdeki başlangıcı 1842 yıllına, Dünyada ise bu tarih 1762 yıllarına kadar uzanmaktadır. Ancak; mesleğin uygulanması, hayvanların ilk evcilleştirilmesinden başlamaktadır.

Dünyada ve Türkiye'de zoonoz hastalıkların engellenmesinde büyük çabaları vardır (Kuduz, RUAM, Bruselloz, Kuş gribi, Domuz gribi, Sıtma, şarbon, deli dana hastalığı gibi).

5 yıl süreli veteriner fakültesi eğitimi sonucunda yüksek lisans diploması alarak veteriner hekim ünvanı alırlar. Doktora eğitimine direk başvurma hakkı kazanırlar.


Veteriner hekim, veteriner tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve insan olmayan hayvanların üremelerinin engellenmesi veya arttırılmasına, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları ve bozuklukları daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir tıp mensubu. Veteriner fakültesinden mezun olarak ve ülkelere göre değişen şartları yerine getirerek unvan alırlar.

çalışma alanlarından şu şekilde kategorize edilebilir;
#Egzotik hayvan veteriner hekimi.
#Koruyucu tıp - hayvan sağlığı, insan sağlığı ve çevre bilimleri arasındaki ilişki hakkında çalışmalar.

#Küçük hayvan hekimleri - Genellikle köpekler, kediler olmak üzere hamsterlar ve gerbiller gibi diğer refakatçi hayvanlar/pet hayvanları.

#Laboratuvar hayvanları hekimleri - Bazı veteriner hekimler bir üniversite veya sanayi laboratuvarında çalışır ve herhangi bir türdeki laboratuvar hayvanlarının bakımı ve tedavisinden sorumludurlar. Sorumlulukları sadece hayvanlar üzerinde deney yapılması değil aynı zamanda hayvanlara ahlaki ve etik kurallar çerçevesinde davranılmasını sağlamaktır.
büyük hayvan hekimleri - Veteriner hekimleri genelde bu alanda yoğunlaşmıştırlar, çiftlik hayvanları, at ırkları ve büyük sürüngenler.
#At hekimliği - Bazı veteriner hekimler at hekimliği alanında uzmanlaşmışlardır.

#Gıda üretimine yönelik hekimlik - bazı hekimler sadece va ya birincil olarak gıda üretimine yönelik çalışma yürütürler (et, süt,yumurta gibi).

#Çiftlik hekimliği yapan bazı hekimler koyun, keçi, sığır veya domuzlara yönelik; sürü yönetimi, genetik ıslah, beslenme, üreme, hayvan refahı ve bazı cerrahi operasyonlar gibi konularda yoğunlaşırlar. Süt üretimi alanında çalışan hekimler süt hayvanlarına yoğunlaşır.

#Kanatlı hekimliği uygulamasında kümes sürülerinin sağlığı üzerinde durulur; Bu alan genellikle kuşların patolojisi, epidemiyolojisi ve beslenmesini içeren kapsamlı bir eğitim gerektirir. Veteriner hekim, tek tek hayvanları ve genel olarak da sürüyü gözlemler.

#Gıda güvenliği uygulamaları - Veteriner hekimler hem gıda endüstrisinde hem de devlet kurumlarında, gıda kaynaklı hastalıkların engellenmesi için uygulayışı izlerler, tavsiyelerde ve yaptırımlarda bulunurlar. Gıdaların üretiminin yanı sıra gıdaların işlenmesi ve depolanmasını da kontrol ederler.

#Vahşi yaşam hekimliği - Veteriner hekimlikte nispeten yeni bir alandır, vahşi yaşama odaklanmıştır. Vahşi yaşam veteriner hekimleri petrol sızıntıları gibi afetlerde gerek duyulduğunda deniz samuru, yunuslar ya da balinaların tedavisi için zoologlar, koruyucu tıp uzmanları ile birlikte çalışırlar.

#Su yaşamı hekimliği - Çoğunlukla su ürünleri yetiştiriciliğinde veteriner sağlık hizmetleri (somon, sazan ve diğer türler) olmak üzere sucul memelilerin bakımı ve tedavisiyle de ilgilenen bir alandır. Bazı ülkelerde bu yetiştiricilik alanının ekonomik getirisi yüksektir ve bu ülkelerde veteriner hekimliğin önemli bir parçasıdır (Norveç ve Şili gibi). Denize kıyısı olmayan veya su ürünleri yetiştiriciliğiyle ilgilenmeyen ülkelerde ise bu alan küçüktür veya hiç yoktur.

Uzmanlık alanları anesteziyoloji, veteriner diş hekimliği ve Veteriner cerrahi gibi genel konularda olabileceği gibi; kardiyoloji ya da dermatoloji gibi özel doku ve organlarla ilgili özel konularda da olabilir.

bazı tanınmış veteriner hekimler;
mehmet akif ersoy, süreyya tahsin aygün, kemal cemil, muhsin yazıcıoğlu, Cengiz Aytmatov, dilinkemiğioshyoideum
Evladı olduğum kıymetlimin canı gibi sevdiği mesleğiydi. Eve gelince ev pek de bir güzel kokardı.