x ışını – Tıbbiyeli Sözlük
x ray ya da x radiation adı verilen ışınlar elektromanyetik spektrumun morötesi ve gama ışıması arasında yer alan kısmını oluşturur. x ışınları gözl görülmezler ve üksek frekansa sahiplerdir. yüksek doz radyasyonları akut ve kronik radyasyon sonucu oluşan tablolara yol açabilir.

x ışınları 10 nanometreden 0,01 nanometre(10 pikometre) 'ye kadar spektrum gösterir. 10 nonmetre ile 0,1 nanometre arası yumuşak x ışınları, daha yüksek frekanslıları ise sert x ışınları olarak adlandırılır.

x ışınları hızlı bir elektronun birinci yörünge ile çekirdek arasından çekirdeğe daha yakın olarak geçmesi ile ya da çok yüksek atom numaralı maddelerde ilk yörüngedeki elektronun koparılması sonucu son yörüngelerdeki elektronun ilk yörüngeye geçmesi sonucu ortaya çıkar.

medikal olarak kullanımı direkt grafi, dexa, tomografi, tomografi ile radyoterapi gibi yöntemlerdir. bilgisayarlı tomografi bana en çok zevk veren sistemdir bunlar arasında..
küçükken x ışınını "havadan 'x' harfinin gelmesi ve insanların bunu görememesi" şeklinde bilirdim. büyüdüğümde sadece 2. kısmın doğru olduğunu anladım tabi.
8 kasım 1895 tarihinde alman fizikçi wilhelm conrad röntgen tarafından bulunmuştur. Bu buluş 1901 yılında röntgen'i ilk nobel fizik ödülü sahibi yapmıştır.
2 çeşidi vardır, karakteristik x ışını ve sürekli x ışını.

karakteristik olan bir elektronun bir katmandan diğer katmana inerken yayılan x ışınıdır. eğer radyoaktif bir bozunum olan k yakalaması gerçekleşirse çekirdeğe en yakın katmandan aldığı elektron yerine geçen elektron dış katmandan gelirken x ışını yayınlanırsa buna doğal x ışını denir.

sürekli x ışını ise yüksek hızla fırlatılan elektronun çarptığı metalde yaptığı yavaşlayan ivmeli hareketten dolayı yayınlanır.