invajinasyon – Tıbbiyeli Sözlük
Hocamızın bu konuda bir sözü vardır. Kliniği akılda tutmaya faydali olabilir.

En azından Yenidoğan hasta grubunda.

Ağlar susar safra kusar altına bakarsan çilek jölesi var
(bkz:intususepsiyon)

proksimaldeki barsak segmentinin, distaldeki segmentin içine girmesi sonucu; mekanik obstruksiyon, kolik tarzda karın ağrısı, safralı kusma, hematokezya gibi semptomlarla klinik veren hastalık.

sıklıkla ileoçekal ya daileokolik şekilde prezente olur.
altı ay ile bir buçuk yaş arasında sıktır ki okul çağı çocuklarında yok denecek kadar azdır. hatta okul çağındaki bir çocukta intususepsiyon eydana gelirse akla abdominal kitle yapabilen hastalıklardan burkitt lenfoma gelmelidir..

hastalığın nedeni bir leading point((spoiler içerisinde)) olabilirken, rotavirüs gastroenteriti veya rotavirüs aşısı olabilir.(evet oral rotavirüs aşısı bir aralar invajinasyon yapmıyor deniliyordu ama yaptığı ortaya çıktı.)

hastada iç içe geçmiş barsak segmentleri karında kitle ile karşımıza çıkabilir. bu kitleye sucuk belirtisi denilir..
hastaya çekilen ultrasonografide longitidunal görünümde iç içe geçmiş barsaklar somya yayı belirtisi yapabilirken, horizontal kesitlerde hedef tahtası görünümü karşımıza çıkar.

hastalık nekroz ve perforasyon ile sonuçlandığından mortal bir hastalıktır.

tedavide ilk denenmesi gereken şey dekompresyondur.. anal verilecek olan kontrast, mayi veya hava ile barsak segmentleri dekomprese edilmeye çalışılır.. başarısızlıkta veya ilk bakıda kötü durumda olan hastada cerrahi dekompresyon denenmelidir. bütün bu metodlarda rekürrens riski varken rekürrens riski taşımayan tek yöntem cerrahi rezeksiyondur.. invajine olan barsak segmentleri kesilir ve geri kalan iki uç anastomoze edilir.

görsel
https://www.researchgate.net/profile/Sanja_Sindjic/publication/264056059/figure/tbl6/AS:392399491747842@1470566737091/Table-7-Type-of-pathologic-lead-point-as-a-cause-of-intussusceptions.png
[/img_tasima]