kitap okurken cümlelerin altını çizmek – Tıbbiyeli Sözlük
kendimce önemli veya anlamlı bulduğum yerlerin altını çizerim. aynı kitabı farklı zamanlarda tekrar okumak gibi bir huyum olduğu için altını çizdiğim yerler beni özellikle düşünmeye sevk ediyor. yıllar sonra o zamanki benle şimdiki ben arasında farklılıklarımı veya değişmeyen yanlarımı görüyorum. mutlu ediyor.
Kitap okurken beğendiğin,bir daha bakmak istediğin aforizma vb. Şeyler olabilir.Eskiden bundan nefret ederdim şahsen,kitaplarımı paylaşmayı sevmediğim gibi(hep bir zarar verilirdi nedense paylaştığımda),altını çizip eskitmeyi, kişiselleştirmeyi de sevmezdim.Artık elime aldığımda temiz görünmeleri hoşuma gitmiyor ,Kafka'yı,Zweig'ı bir daha okudum çizmek için *gülücük*
hiç sevmediğim bir olaydır. bir kere beni etkileyen yerleri benden sonra okuyanlara açmış olacağım, ve malesef ben kendimi ele vermeyi seven biri değilim. ayrıca o yaratıklara zarar veremem ki ben, benim severek okuduğum kitapların arasında bir sürü küçük kağıt parçası bulursunuz. üzerinde hiçbir şey yazmaz. eğer üşenmezsem o en etkileyen yerleri toplar kırmızı defterime yazarım, yok üşenirsem fotoğrafını çekerim ve birine verirken o arasındaki kağıt parçalarını alırım. burda ne çok eleveriyorum kendimi ya.
kitaba saygısızlıktır. illa hafızaya kazımak istiyorsan başka yere ya da post-it'e not alarak oku. textbook veyahut romana bu kadar sadist ve invaziv eylemlerde bulunulmamalı.
Başlıkta incelik var. Cümlelerin kitabın değil. Şuursuzca çizen biliyorum haldir haldır genelde oturtamiyorlar kafada. Bu tipler slaytı düz yazıya döken tiplere benziyor

Lan slaytı yazmak nedir be.
En sevdiğim eylemlerdendir. Altı çizili cümleli kitap değiş tokuşu yaptığım birkaç arkadaşım vardır. Ben olsam ben de burayı çizerdim! Aydınlanmasıyla ne de iyi arkadaş seçimi yapmışım dedirtenlerden. Kitap okuma eylemine oturuşundan kalkışına dikkat ettirir. Yatarak okuyamazsın mesela, yatarken çizemezsin altını. Ders çalışırken daha salaşım kitaba kıyasla.
Asla yapamadığım şeydir. Kitap sayfalarını Temiz bırakmayı severim. Gerekirse deftere not alırım.
Başkasından ödünç alınmış veya kütüphanedeki bir kitaba yapılıyorsa net öküzlüktür. Kendi kitabındaki cümlelerin altını çizmekse bence bir nevi kendini ortaya dökmektir. O kitAba bakacak olan her kişi senin hangi bilgiyi önemli bulduğunu, nelerden etkilendiğini vs öğrenir; zekan ve zevklerin hakkında çıkarımda bulunur. Bu yüzden -tus kitapları hariç- pek çizmem cümlelerin altını.
Az depolu kütüphanesinde 200 kitabının her birinde altı çizili,üstü karalı cümleleri olan bir okur olarak yorum yaparsam, bana göre bu kitabı benimsemektir, üzerine notlar almak ve çizikler yapıştırmak, bir gün açıp geri döndüğünüzde kitabın sizi hangi yönünüzden vurduğunu anımsatır kitabı daha çok seversiniz, yaşanmışlık da katar, öznellik de, bir yandan yazarı tasdik eder, bir yandan da ben de bir insan olarak bu kitabın yazarıyım aslında dersiniz. Basit bir şey değildir cümlelerin altını çizmek, çünkü her altı çizilene kafa yorulmuştur, ya da okuyanın düşünce dünyasını kazımıştır altı çizilen. Güzeldir bence. tek kötü yanı, eşe dosta emanet verdiğinizde kendinizden de küçük sırlar verirsiniz, hele bir de küçük notlar yazmışsanız ifşa oldunuz demektir. Yine de o kitap daha kıymetlidir rüzgarla sayfası çevrilenlerden.