menenjit – Tıbbiyeli Sözlük
ensefalit bulgularıyla genel olarak bulguları aynıdır ama ensefalitte beyin parankimi tutulduğu için kişide davranış değişiklikleri görülebilir.
Sıkça karıştırılması ile birlikte ensefalit değildir. Beyin dokusu değil, meninksler tutulur.

Yenidoğan , erken çocukluk ve yaşlıda etkenler çok farklıdır... örneğin neonatal sepsis e eşlik edecek olan bir menenjitte grup b streptokok ön plandayken, immunsuprese bir kişide kriptokok gibi çok ilginç etkenler en sık menenjit etkeni olur..
"ateş" şikayetiyle gelen çocukta, ilk ekarte edilmesi gereken nedenlerdendir. (sepsis, endokardit de bunlar arasında sayılabilir pek tabii)



ateşli çocukta ilk bakılacak şey ense sertliğidir. tonsillitler, servikal adenitler de psödoense sertliği yapabilir ancak muayene ile onlar ekarte edilmişse menenjit düşünülüyorsa detaylı muayene, ileri tetkik şarttır.



özellikle "dirençli ateş" varlığında düşünmek gerekir. konvülziyon ve bilinç değişikliği etyolojisinde de menenjitin ekartasyonu mühimdir. bunun dışında kafatası kırıklarında, immünitesi defektif bireylerde, şantlı çocuklarda ya da geçrilmiş otit gibi bir durum söz konusu ise daha da alert olmak gerekir menenjit açısından.



odağı bulunamayan ateş varsa, LP'den de kaçınmamak lazım. acil şartlarında da olsa o LP yapılır. tanı koyulur.
Yenidogan yada süt çocuğu değilse Ense sertliği kernig brudzinski gibi bulgular verir onlarda ise spesifik olmayan bulgular(emmeme iştahsızlık aglama huzursuzluk ateş) yada fontanel kabarıklığı gibi bulgular olabilir Pediatri stajında vaka sorularımdan biri tekrarlayan menenjit ataklarından gelmişti kafatası kırıkları immün yetmezlik takılan şantlar gibi uzayıp giden bir çok neden tekrarlayan ataklara sebep olabilir bizim hastada tam olarak hangisi olduğunu hatırlamadığım kafa kemiği kırığı vardı toplamda 7 8 menenjit geçirmişti.
Menenjit, beyin ve spinal kordu çevreleyen iki meningeal membranın (araknoid ve pia mater) enflamasyonudur.