yerçekimi doğası üzerine bir düşünce deneyi – Tıbbiyeli Sözlük
görsel


Şahsım tarafından yaklaşık 3 yıl önce yapılmış bir düşünce deneyidir. Şimdi yukarıdaki fotoğrafta uzay-zaman'da sabit oldukları kabul edilen ve aralarındaki mesafe 1 milyar ışık yılı olan, izdüşümü a noktasına denk gelen x gezegeni ve izdüşümü b noktasına denk gelen y gezegeni olduğunu farz edelim. X gezegeni'ni 1 saat içinde izdüşümü c noktası olan yere getirip y gezegeni'ne 30 km kadar yaklaştırıyoruz. İlk durumdaki birbirlerine uyguladıkları çekim kuvveti f1, son durumda ise f2 olsun. Buraya kadar herşey tamamsa sorumuza geçelim o zaman. Y gezegenine başta uygulanan f1 kuvveti ne kadar süre sonra f2 kuvvetine dönüşür? 1 saat sonra mı, yoksa 1 milyar yıldan 1 saat eksik süre sonra mı? Eğer 1 saat sonra etki edecek diyorsanız o zaman evrende ışıktan daha hızlı hareket eden birşey buldunuz demektir. Yok, cevabınız ikincisi ise o zaman yerçekiminin belli bir hızla hareket eden dalgalar olduğunu keşfettiniz. 2017 yılına geldiğimizde yapilan ligo deneyi ile yerçekimi dalgaları keşfedildi ve keşfeden 3 bilim insanına o senenin nobel fizik ödülü verildi.

Edit: Diyelim ki güneş birden çatt diye yok oldu. o zaman dünyamız 8 dakika 44 saniye elips yörüngesinde güneş hâlâ varmış gibi dönmeye devam edip sonrasında doğrusal bir şekilde uzayın derinliklerine doğru savrulur. Jüpiter için ise aynı durum 45 dakika sonra meydana gelir.

Edit 2: kurgusu yanlış olmayan deneydir. etryde mesafe olan "1 milyar ışık yılı" ifadesi değil, süre olan "1 milyar yıl" ifadesi kullanılmıştır. "1 milyar ışık yılı" ifadesi şekildeki iki gezegen arasında ilk durumdaki mesafeyi göstermektedir.
Güneş çat diye yok olsa ve güneş çarşafta derinlik oluşturan asıl madde kabul edilirse, etrafta çekim uyguladığı tüm maddeleri de anında çarşafta sektirilen para misali uçurur gibime geliyor ancak bunun anında mı 8 dakikada mı olduğunu bilebilmek için yerçekimi dalgasının ışıktan hızlı mı yavaş mı olduğunu da bilmek gerekir zannımca.

Einsteinlik yapıp ben de bir hipotez ortaya atayım madem, belki de her kütlenin yaydığı (oluşturduğu) yerçekimi dalgası kendine özgüdür. Yani sabit 300 bin km/h gibi bir değeri yoktur. Belki. Biliminsanlari bunu da açıklasın.

Bir de şöyle düşünün, yeni bir kütle oluşsa ve çarşafta yeni bir büküm gerçekleşse bunun önce etkisi mi yanş diğer cisimlerde yaptığı ben geldim etkisi mi ortaya çıkar yoksa ışığının gitmesi mi beklenir?

Bu sefer de şöyle bir sorum oluştu, tersten bakalım, karadelikler önce cismin ışığını mı emer onu kendine mi çeker?

Dediğim gibi tamamen desteksiz sallayarak bence yerçekimi her türlü alır. Işık hızı, zaman, bunlar modası geçmiş kavramlar. Olsa olsa yerçekimini hesaplamak için kullanılan birkaç terimden biri olurlar.