sağlık bakanlığı yeni logosu – Tıbbiyeli Sözlük
görsel




Sağlık bakanlığımızın bugün açıklanan yeni logosu.



Diğerine nazaran daha iyi gibi görünüyor.



Bu yeni logo ile beraber yönetim anlayışı da yenilenir umarım.
asclepius âsâsı yerine caduceus kullanılmış logo. "tıbbın simgesi" olması akabinde kullanıldıysa, yanlış bir kullanım. caduceus, hermes'in âsâsı. eğer tıbbın sembolü olarak kullanılması gerekiyorsa, doğru olan âsâ asclepius'un âsâsı olacak. caduceus çift yılan ve kanatlar şeklinde. asclepius'un âsâsında, yâni tıbbın gerçek sembolünde kanatlar yok. ayrıca tek yılan var. hermes âsâsı, târihte bir amerikan medikal kuruluşunun tıp kitapları ve kurumlar için sembol arayışları içerisinde asclepius yerine yanlışlıkla hermes'i kullanması sonucu neredeyse tüm tıp kitaplarında ve tıp ilişkili kişilerin zihnine yanlış bir şekilde yerleşti. bugün hâlâ kitaplarda bu âsânın (caduceus) yanlışlıkla tıp sembolü yerine kullanıldığını görebilirsiniz.

caduceus şöyle bir şey:
görsel


caduceus as a symbol of medicine (wikipedia)

"it is often mistakenly used as a symbol of medicine instead of the Rod of Asclepius, especially in the United States."

asclepius, yâni doğru âsâ şöyle:
görsel


Rod of asclepius (Wikipedia)

"The symbol has continued to be used in modern times, where it is associated with medicine and health care, yet frequently confused with the staff of the god Hermes, the caduceus."

okuma önerisi:
Things you don’t learn in medical school: Caduceus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4439707/
Bugün benim de fark ettiğim hatadır. yanlış asayı ve yılanı içeren logodur. Acilen değiştirilmesi gereklidir.
Zaten tasarımı da oldukça amatör görünüyor. Önceki bir nebze iyiydi gene.

necdet hocamın da dediği gibi asklepius asası ve yılanı tıbbın gerçek sembolüdür ve caduceus'un tıpla alakası yoktur.


İlla ki buna benzer logo kullanılacaksa da şu asklepius yılanlı mektebi tıbbiye i şahane armasına benzer bir logo hazırlanabilir.

görsel
eski logosunu iki dakikada unutturan logodur. logo neydi ki? diyerek açtım baktım. eski logo daha iyiymiş.