beni türk hekimlerine emanet ediniz – Tıbbiyeli Sözlük
türk hekimleri avrupa çapında marka olmuş hekimlerdir,bir çok ülkeden türkiyeye sağlık turizmi açısından gelenler oldukça fazla ki yakında bunun için bakanlık daha çok uğraş verecek belki buna uygun hastaneler açılacaktır. araştırma ve geliştirme bakımında sorunumuz olduğu doğru bu da tamamen donanımsal bir sorun herhangi bir teknolojik araştırma ekipmanını üretemiyoruz,bu da araştırmaları ciddi maliyetli hale getiriyor. ama bu ülkenin sağlık konusundaki başarıları cumhuriyetin ilk yıllarında tbc ve sıtma için gösterdiği dikey örgütlenme ile başlar,biraz halk sağlığı bilen herkes için ülkemizin tbc ile savaşı dünya çapında bilinen ve örnek gösterilen bir savaştır. sonuç olarak bu ülkenin seçkin beyinlerinden oluşan,sözlüğe adını veren tıbbiyelilere selam olsun.
Türkiye sağlık hizmetleri dünya sıralamasında ortalarda bir yerde olup; BAE, malezya gibi ülkelerden bile geridedir. Öyle gaipten uydurmayalım, who 2016 raporuna göre ortalama ömrümüz 75.8 ile 50 sıralarda falan idik; isteyene raporu bulup yollayabilirim, ya da `let google do it`

2 yıl önce sağlık turizmi ile ilgili bir sunumum var idi, araştırma yapmıştım; onda da bayağı gerideydik. Öyle birçok ülkeden gelme durumu filan yoktu; ha işidlilerin hatayda tedavi edilmesi sayılıyorsa 2 yılda bayağı ilerlemiş olmalıyız.



Amacım polemik filan değil; sadece bir şeyi vurgulamak:

Sağlıkta öncü olan ülkeler "biz aslında süperiz, sadece şu eksik" diyerek değil; istatistikler ve yığın verileri üzerinden çalışma yaparak ilerliyor, bizde daha istatistik oluşturacak güvenilir bir database yok. Yani dünyanın en iyi sağlık sistemi bizde olsa bile ispatlayamayız. Öncelikle bunun sağlanması lazım ki yerimizi bilelim, eksiklerimizi görüp o alanları geliştirelim.
Kendini represantların verdiği bir kaç kaleme deftere satan aşağılıkların iyi öğrenmesi gereken cümle. Ben tıp fakültesi 3.sınıfta olduğum halde böyle değer veriyorsam beyaz önlüğüme, mezun hatta uzman birinin hayli hayli sahip çıkması gerekir.
kullandiktan bir iki ay sonra fransiz doktorlari imdada cagiran birinin cumlesi.

Turk hekimlerine bunlar bir sey bilmiyor benim hastaligim ickiyle alakali degil diyormus. Ictigi sigara sayisini bilerek fazla soyluyormus ki doktorlar birden asiri az kullanmasini soyleyemesinler (yalan bunyesine islemis bir kere) Fransiz hekim gelince de tabi tipis tipis boyun egmis de egse ne olur egmese ne olur olum fermani ciktiktan sonra.