ekg – Tıbbiyeli Sözlük
öğrenmesi zordur. ekg'nin, stajyerken kardiyoloji stajında hocası, internken kardiyoloji serviste asistanı, yine acil serviste asistan vb. tarafından defalarca anlatılmasına rağmen kendimi bu konuda hep eksik hissettim.



artık elime ekg aldığımda atladığım bişey var mı diye endişe duymak istemiyordum. bu işin sık ekg örneği görerek ve boğucu olmayan-düzgün bir ekg kitabıyla olması gerektiğini düşündüm.



bu doğrultuda yaptığım araştırmalarda ekg kitabı olarak önerilenin dale dubin - hızlı ekg yorumu olduğunu gördüm. yabancı kaynaklardan çeviri ya da türkçe kaynak olarak gerçekten fazlaca kitap vardı. ve ben yine bu kitabın en iyisi olduğuna emin değildim, o kadar öneriye rağmen.



kitabı aldım, inceledim, okumaya başladım. tek kelimeyle mükemmel! tam olarak aradığım şeydi. adeta ilkokul çocuğuna öğretir gibi her sayfada basitleştirilmiş görseller, boşluk doldurmalar, bol tekrar ve adım adım her sayfada daha ileri düzeye ulaşma.



kitabı daha bitirmedim, fakat şu ana kadar çok memnunum. ayrıca ekg örneği görmek için John R. Hampton- 150 ekg problemleri kitabını aldım.



bu kitabın yaklaşımı, bir sayfada bir ekg örneği hastanın kısa anamnezi ve varsa ac grafisi mevcut, ekg'de gördükleriniz ve hastaya yaklaşımınız sorgulanıyor. arka sayfasında da ekg yorumu ve hasta için yapabilecekleriniz açıklanıyor. gerçekten faydalı. bu kitaptan da çok memnunum. ekg okumayı belli bir düzene sokuyor ve düzene alışınca hiçbir şeyi atlamıyorsunuz.
kardiyologların göz ucuyla baktığı stajyerlerin ise sadece yatay ve dikey çizgiler gördüğü kağıttır
İntern lükte en lanet ettiğim tetkik istemidir. Cihazı bul, hastayı bul, parazitsiz çek, asistanı bul.. yorumlaması hep daha kolay gelmiştir.
(ebkz: #15078) de bahsedildiği üzere dale dubin ekg adına temel açısından yeterince iyidir. Ancak dale dubin in belli bir seviye sonrasında çok da ise yaramayacağı kanaatini taşıyorum. Ben ekg de p,qrs,t,pr,qt,st elevasyonu ve depresyonunu bilecek konuma gelmiş arkadaşlara kitabi bırakıp hampton ekg nin 3 kitabına geçmelerini öneririm. Ancak bu söylediklerimi ekg yi daha iyi okumak için caba gösteren arkadaşlar ciddiye almalı. Yoksa pratisyen olarak mi ı görsem yeter derseniz zaten okumazsıniz. Kaldı ki bence sadece mi görmek yetmiyor. Sinsi mi lar olduğunu bilmelisiniz.



Hampton ekgde biraz daha orta-üst seviye bilgi mevcut. İlk başta sizi sıkabilir. Ama emin adımlarla devam edin. Çok yararlı olacağına inanın. Kendinize güvenin. Mükemmel bir kitap.



Bunun yanında hampton kadar önemli diğer bir kaynak çok sevdiğimiz hüseyin oflaz hocamızın paylaşimlaridır. Güncel vakalarla sizi ekg adına pekiştiriyor. Kendisinden allah razi olsun. Çok Değerli insan. Facebook ve twitter da takip edilebilir.



Son olarak okudum öğrendim demeden sürekli tekrar etmek. Bunun önemini zaten biliyorsunuz.



Kolay gele.



Edit: 1metpamid2ulcuran nickli arkadaşım sağolsun, mattu yu unutmusum hatırlattı. Yukarıda bahsedilenler üstüne amal mattu paylaşımları kaymak olur, bal olur. Kendisi maryland'de acil profesörüdür ancak ekg üzerine yıllarını vermiştir. Her ne kadar Kardiyolojiye yönelik gibi dursa da dinlenilmesi çok şey katar. Wpw nin inferior mi ı taklit edebileceği ya da perikardit bulgulu ekg den sadece bir "tick" işareti ile mi olduğunu anlamak gibi. Peki Periferde ne kadar ise yarar derseniz; nerdeyse hic.



öğrendiğimiz herşeyi uygulamak zorunda olsaydık neyi unutabilirdik ki?
Ege tipta 1.siniftan fizyolojisini öğrendiğimiz* konudur.patolojik durumlari q r s t uzunluğunun fazlalık-azlığı ,yüksekliği ile anlayabilmek asıl olay bence.MI oldugunu net göstermez,ama bi gostergedir.
mezun olmadan şu üçünü öğrenseniz yeter:
1) anlamlı st elevasyonu depresyonu var mı?(hepsi anlamlı değil)
anlamlı ise (anlamlı demek resiprok değişiklik var demek) koroner tam tıkalı demektir. mümkünse yarım saatte değilse en kısa sürede hastayı anjiyoya kavuşturmalısınız. yarım saatten sonra kalıcı hasar başlıyor. (300 mg asa 600 mg plavix 0.6 clexane ı da unutmayalım. muhteşem üçlü. st eleve değilse plavix 300 mg)

2) bifazik t var mı? (akut koroner sendrom demek, ben işe başladığımda bilmiyordum.)
sonra st elevasyonları depresyonları oluşmaya başlıyor.

3) af var mı? (svoların çoğunda oluyor)
genelde ilacını düzgün kullanmamış oluyor hasta. geçmişini bilmediğiniz af ye kardiyoversiyon yapmayın. trombüs varsa hareketlendirebilirsiniz.

vee..
ek: ekg doğru bağlanmış mı? (personele rezil olmamak için)

edit: kırmızı alanı unuttum. o üçe şunları da ekleyelim:
* vt vf nedir? (çakılacak bunlara, ya da kardiyoversiyon (bilinç durumuna göre def ile ya da medikal) yapılacak)

*hızlı ventrikül yanıtlı af nedir? (vt vf ile karışıyor)

* asistoliye çakılmaz!

* nabızsız elektriksel aktivite öyle bela bir şey ki, bilinci kapalı hastada monitörde kusursuz bir ritm görebilirken nabza bakmazsanız cpr ı geciktirebilirsiniz bu da ölümcül olur. buna da çakılmaz. (çünkü neden çakasın elektriksel aktivite var zaten. )

kardiyolog olmayacaksanız bunlarla işin ını halledersiniz. bi tuhaflık var ama anlamadım dediklerinizi ve trop u normal olanları da kardiyo pol e göndereceksiniz. bu kadar.

edit 151346: düşündükçe çıkıyor. blokları da bilmek gerek. özellikle tam blok. kırk yılda bir gelir belki ama bilinmesi gerek.